O nouă terapie ne poate scăpa de coșmaruri. Descoperire revoluționară a cercetătorilor

O nouă terapie ne poate scăpa de coșmaruri. Descoperire revoluționară a cercetătorilorInsomie Sursa Foto: Arhiva EVZ

Coșmarurile pot distruge viața unei persoane, iar terapia este una de lungă durată. Cercetătorii din Elveția au descoperit însă că anumite sunete pot antrena creierul să alunge visele urâte.

Multe persoane se confruntă cu coșmaruri în timpul nopții. Uneori, acestea par atât reale încât pacienții se trezesc cu o senzație de teamă, iar inima le bate cu putere. Mulți nu mai reușesc să adoarmă. Dacă experiența se repetă, se poate ajunge la un sindrom periculos: parasomnia.

Practic, oamenilor le este efectiv teamă să se mai culce. Acești pacienți dezvoltă, în timp, depresie și anxietatea, dar și probleme grave de sănătate, deoarece nu se mai pot odihni. Potrivit ultimelor statistici, parasomnia afectează 4% dintre adulții planetei.

Terapia clasică

Tratamentul clasic, în cazul acestui sindrom, este consilierea psihologică pentru reducerea stresului, dar și medicamente speciale care să îi ajute pe pacienți să adoarmă. Există însă multe cazuri în care acest tratament nu dă rezultate.

În acest cazuri specialiști apelează la terapia cu imagini. Practic, pacienții trebuie să descrie în amănunt coșmarul, dar să îi inventeze un final fericit. Această „poveste“ trebuie imaginată de câteva ori pe zi. În timp, creierul este antrenat să nu mai perceapă coșmarul ca pe ceva înfricoșător.

Descoperire importantă

Un nou studiu în domeniu arată că dacă acestor imagini ale coșmarului i se asociază și un sunet plăcut în timpul somnului REM (perioada în care visăm), șansele de reușită ale terapiei cresc simțitor.

La studiu au participat 36 de persoane care suferă de parasomnie. Jumătate dintre ele au auzit un sunet neutru (o coardă de pian) în timp ce își descriau coșmarul. Cealaltă jumătate a beneficiat doar de terapia clasică cu imagini. Rezultatele au arătat că, în cazul pacienților care au auzit și sunetul, frecvența coșmarurilor s-a redus de patru ori.

„Din câte știu eu, acesta este primul studiu clinic și terapeutic care utilizează activarea memoriei pentru a îmbunătăți terapia. Se pare că adăugarea unui sunet bine sincronizat în timpul somnului REM crește efectul terapiei cu imagini, care este una dintre cele mai eficiente terapii care nu implică administrarea de medicamente”, a declarat autorul studiuluil, dr. Lampros Perogamvros, psihiatru la Spitalul Universitar din Geneva, potrivit cnn.com.