Fobia de clovni. De la ce apare această afecțiunie și cum putem scăpa de ea

Fobia de clovni. De la ce apare această afecțiunie și cum putem scăpa de eaSursă Dreamstime

Culrofobia sau teama de clovni este o afecțiune foarte des întâlnită atât la adulți, cât și la copii. Cercetătorii au explicat ce este cu adevărat această fobie și cum putem să o ținem sub control.

Mulți adulți și copii se confruntă cu culrofobia sau fobia de clovni, iar cercetătorii au constatat că această teamă nu apare doar după un episod traumatizant din copilărie. O echipă de psihologi de la Universitatea South Wales, din Marea Britanie, a formulat un chestionar pe care l-a distribuit în mai multe țări. Au răspuns 987 de persoane, cu vârste între 18 și 77 ani.

53,3% dintre cei chestionați au recunoscut că se tem de clovni. Psihologii au mai aflat că numărul persoanelor care suferă de culrofobie este mai mare decât numărul persoanelor cu fobie de animale (3,8%), de sânge sau injecții (3,0%), de înălțime (2,8%), de diferite fenomene naturale (2,3%), care suferă de claustrofobie (2,2%) sau cărora le e teamă de zbor (1,3%).

Psihologii au declarat că femeilor le este mai frică de clovni decât bărbaților, dar nu din cauza unui episod traumatizant din copilărie, așa cum cred majoritatea oamenilor. Potrivit cercetătorilor, clovnii își ascund expresiile faciale în spatele machiajului și al grimaselor. Ei au mai spus că machiajul clovnilor este considerat sinistru de unele persoane, potrivit spotmedia.ro.

Efectele și simptomele fobiei de clovni

Psihilogii au mai explicat și care sunt simptomele pe caare le au oamenii cu fobie de clovni:

Dureri în piept Palpitatii Greaţă Dureri de cap Leșin

Sursă Dreamstime

Amețeală Dureri abdominale Gură uscată Probleme de respirație Sentimente de teroare Sentiment de irealitate

Tratamente actuale pentru fobia clovnilor

Fobia clovnului poate fi tratată cu terapie cognitiv-comportamentală (TCC). TCC este o terapie de vorbire care vă permite să vă gestionați fobia modificând modul în care vă comportați și gândiți. O altă soluție este terapia expunerii. onsilierea terapiei expunerii implică adesea retrăirea unei experiențe traumatice sau confruntarea cu un clovn.

O altă soluție este să încercați să discutați cu clovnii înainte de spectacole pentru a îi vedea fără mască și a vă explica de ce a ales această meserie. Psihologii mai recomandă să vă uitați la filmele: „Compania monstrilor” și „Hotel Transilvania” pentru a realiza că totul este doar un rol.

Ne puteți urmări și pe Google News