FMI, vizită în Republica Moldova. Verificările pe care le vor face experții Fondului Monetar Internațional

FMI, vizită în Republica Moldova. Verificările pe care le vor face experții Fondului Monetar Internațional

În Republica Moldova ajunge, mâine, 22 aprilie, o misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI). Delegația va fi condusă de Clara Mira și va discuta cu reprezentanții statului până la data de 2 mai.

Reprezentanții acestei entități vor realiza un bilanț care va arăta evoluțiile economice înregistrate de Basarabia în ultima perioadă. Dar și progresul realizat în implementarea programului de către autorități și va actualiza și evalua perspectivele macroeconomice, informează reprezentanța FMI la Chișinău.

O delegație a FMI va ajunge, luni, în Republica Moldova. Care sunt obiectivele verificărilor

Membrii misiunii vor purta discuții combinate cu autoritățile în contextul celei de-a cincea revizuiri în cadrul mecanismului extins de credit (ECF) și al mecanismului extins de fond (EFF) și a primei revizuiri în cadrul mecanismului pentru reziliență și sustenabilitate (RSF).

Programul FMI cu durata de 40 de luni, aprobat la 21 decembrie 2021 și majorat în mai 2022, este susținut de un împrumut de aproximativ 783 milioane dolari SUA, dintre care aproximativ 459 milioane dolari SUA au fost deja plătite.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, în luna decembrie a anului trecut a fost aprobat un nou acord în cadrul RSF de aproximativ 170 milioane dolari, conform radiomoldova.md.

Ce condiții există pentru finanțarea în baza ECF. Pe ce durată se întind perioada de grație și termenul de rambursare

Finanțarea în baza ECF prevede o rată anuală a dobânzii de zero la sută, o perioadă de grație de cinci ani și jumătate și un termen de rambursare de zece ani, iar finanțarea în baza EFF prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST, un termen de rambursare de zece ani și o perioadă de grație de patru ani și jumătate. Finanțarea în baza RSF are un termen de rambursare de 20 ani și o perioadă de grație de zece ani și jumătate, pe parcursul căreia nu se achită suma principală, după cum notează bani.md.