Noua Casă. Românii nu se mai înghesuie la credite garantate de stat

Noua Casă. Românii nu se mai înghesuie la credite garantate de statSursa foto: arhiva EVz

Noua Casă, programul guvernamental de garantare a creditelor ipotecare pentru achiziția de locuințe nu mai are trecere la români. În prima lună de la lansare au fost încheiate doar 100 de contracte.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat doar 100 de garanţii în prima lună. Anunțul a fost făcut de directorul general al Fondului, Dumitru Nancu, la un eveniment de specialitate.

Noua Casă nu merge conform planului

Românii nu mai par la fel de interesați, ca în anii trecuți, de achiziția unei locuințe cu un credit garantat de stat. Programul Noua Casă beneficiază de un buget în valoare de un miliard de lei anul acesta. Dar, în prima lună de la lansare, doar 100 de contracte au fost încheiate. Aceasta chiar dacă, potrivit directorului FNGCIMM, Dumitru Nancu, au fost îmbunătățite condițiile.

„Având în vedere că avem o lună de zile de când programul este operaţional, cu toate că am înjumătăţit comisionul de garantare de la 0,3% la 0,15% (pe an – n. r.), costurile notariale la fel au fost reduse prin ordin al ministrului de Justiţie, în prezent doar 100 de garanţii am acordat”, a spus Dumitru Nancu.

Directorul FNGCIMM speră, totuși, ca Noua Casă să-și epuizeze fondurile alocate în acest an. Chiar dacă, spune Nancu, apetitul pentru achiziția de noi locuințe a scăzut.

„Noi sperăm că anul acesta vom epuiza bugetul de un miliard de lei. Este prima lună, oamenii îşi caută case, mai ales şi apetitul pentru finanţare şi pentru investiţii acum e mai scăzut deoarece la graniţă avem un război. Dar noi considerăm că acest plafon de garantare va fi epuizat”, a spus Nancu.

credit bancare

Sursa foto: dreamstime

Situația este mai bună decât în 2023

Dumitru Nancu a precizat că programul Noua Casă evoluează, în acest an, mai bine decât în 2023, fiind înregistrată o creștere de 10%. În schimb, faţă de 2021 programul este la jumătate. Șeful FNGCIMM a afirmat că plafonul de 70.000 de euro pentru creditele cu avans de 5% ar putea fi modificat. Însă aceste aspecte vor fi analizate în perspectiva rectificării bugetare din luna iulie.

FNGCIMM a anunţat la finalul lunii februarie că Programul Noua Casă 2024 a devenit operaţional. Plafonul de garantare, aprobat de Ministerul de Finanţe, în valoare de un miliard de lei, a fost repartizat celor 16 finanţatori înscrişi.

Fondul anunța, printr-un comunicat, că Noua Casă rămâne un produs de creditare avantajos, atât prin avansul minim solicitat, cât şi prin comisioanele de administrare reduse cu 50%, în 2024. De la 0,30% pe an, s-a ajuns la 0,15% pe an, calculat la soldul garanţiei.

O altă modificare adusă programului, în ediţia 2024, este reducerea cu 30% a onorariilor notariale pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare şi a altor documente încheiate, cu anumite excepţii prevăzute în mod expres în legislaţia incidentă.

Piața imobiliară din România

Piața imobiliară Sursa foto: EVZ

Programul Noua Casă pentru români

Românii care doresc să-şi achiziţioneze locuințe cu credite garantate de stat au la dispoziție mai multe bănci partenere în programul Noua Casă. Este vorba despre Alpha Bank, BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, Libra Internet Bank, OTP Bank, EXIM Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank şi Techventures Bank.

De la lansarea programului, în anul 2009, până la finele lunii decembrie 2023, au fost acordate 333.219 garanţii şi promisiuni de garantare. Valoarea totală acordată a fost de 31,57 miliarde lei, ce au susţinut credite în valoare de 63,8 miliarde de lei.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii IFN este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc. Aceasta a fost înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru credite bancare.

FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri şi creării şi susţinerii de locuri de muncă. Fondul funcționează ca o societate comercială pe acţiuni, cu acţionar unic statul român.

 

Ne puteți urmări și pe Google News