Evenimentul Zilei > Sport > Fluieri pe stadion? Riști interdicția pe viață pentru rasism
Fluieri pe stadion? Riști interdicția pe viață pentru rasism

Fluieri pe stadion? Riști interdicția pe viață pentru rasism

Să fluieri pe stadion e mai grav decât în biserică. Într-o demonstrație de forță, mai multe cluburi din campionatul englez de fotbal îi amenință pe fanii care opun rezistență principiilor corectitudinii politce și diversității cu excluderea pe viață de pe stadioane.

Interdicțiile pe viață  i-ar putea viza pe suporterii care  huiduie când jucătorii se așează în genunchi pentru a-și arată susținerea față de mișcarea Black Lives Matter.

După cum scrie Sportsmail, unul dintre cluburi a folosit camerele de supraveghere pentru a-i identifica pe  suporterii care batjocoresc gestul prin care jucătorii își manifestă sprijinul pentru egalitatea rasială.


Val de proteste în SUA. „Trâmbițele Ierihonului” sună adunarea armatei lui Trump


Pe lângă imaginile de pe camere, un club din al doilea eșalon a luat chiar și declarații martorilor pentru a identifica un fan turbulent.  Bărbatul ar putea deveni primul suporter din Marea Britanie care este exclus permanent de pe stadioane pentru asemenea manifestări.

Toleranță zero pe stadioane

Miscarea survine promisiunii de toleranță zero față de astfel de manifestări pe care a făcut-o  președinte clubului Colchester, Robbie Cowling. Într-o declarație publicată luni, Cowling a explicat semnificația gestului și le-a spus suporterilor care nu pot rămâne tăcuti în timp ce are loc că „nu sunt bineveniți la clubul nostru”. De asemenea, Cowling a spus că este fericit să ramburseze banii fanilor care nu mai doresc să participe la meciuri din cauza acestui gest de susținere a egalității rasiale.


Marele paradox al vaccinului lui Putin. Hulit în Rusia, luat în serios în Occident


Sâmbăta trecută, confruntarea dintre Millwall și Derby a fost marcată de huiduielile prelungite cu care suporterii i-au taxat  pe jucători când aceștia au îngenuncheat.

Pentru a evita o posibilă repetare a acestor atitudini ostile, marți, jucătorii Millwall au râmas în picioare. Totuși, fundașul Mahlon Romeo a ridicat pumnul (un alt gest care amintește de simbolistica Black Lives Matter), în timp ce adversarii de Queens Park Rangers s-au așezat în genunchi.

Managerul Lions Gary Rowett, ai cărui jucători au afișat un banner care solicita egalitatea rasială, a respins sugestiile că au fost presați de club să renunțe la asemenea manifestări din cauza reacției fanilor.

El a declarat pentru South London Press: „În niciun moment al acestor este discuții nimeni nu a încercat să influențeze oamenii în luarea deciziilor. A rămas la latitudinea jucătorilor”.

„Profeția” lui Bill Gates despre întoarcerea la normalitate. Cât mai ține pandemia