Financial Times despre guvernul Ponta: Reuşeşte oare să stea pe linia de plutire?

Financial Times despre guvernul Ponta: Reuşeşte oare să stea pe linia de plutire?

Investitorii au primit bine rapida confirmare a noului guvern de la Bucureşti, leul recuperând o parte din terenul pierdut faţă de euro.

Dar este ceva destul de suspect în votul rapid obţinut de guvernul Ponta penru a conduce ţara până la alegerile din noiembrie, scrie ziarul britanic Financial Times.

Se va ţine guvernul de angajamentele luate în cadrul programului cu FMI, când austeritatea este atacată în mai toate ţările din Uniunea Europeană? Va menţine premierul această linie, pe măsură ce alegerile de apropie?

Ponta vine după un guvern care a durat doar două luni. Administraţia de centru-dreapta a lui Mihai Răzvan Ungureanu s-a prăbuşit în faţa protestelor publice generate de creşterile de taxe şi de tăierile de cheltuieli operate de guvernul anterior, condus de Emil Boc.

Investitorii par pregătiţi să fie flexibili, atâta vreme cât acordul de FMI şi Uniunea Europeană se menţine. Cursul a urcat până la un maxim absolut, de 4,46 lei/euro, pe piaţa interbancară, odată cu anunţul de cădere a guvernului Ungureanu, dar a revenit joia trecută la 4,4 lei/euro.

Aşa cum notau jurnaliştii de la Capital Economics săptămâna trecută, România are nevoie de spaţiu de manevră pentru încurajarea economiei.

"Din punctul nostru de vedere, o relaxare fiscală moderată nu este un lucru rău. Se pare că cererea externă redusă a împins economia în recesiune în primul trimestru iar cel de-al doilea se anunţă chiar mai prost", scriau aceştia.

Dar va putea Ponta să se menţină pe o linie de mijloc între măsurile generoase pe care le propune sub presiunea domestică şi argumentele impuse de austeritate, care este acum blamată peste tot în Europa? Rămâne de văzut. Jurnaliştii ziarului britanic mai notează că România este privită extreme de bine de inevstitori după ce a rămas trei ani în acordul cu FMI, în ciuda recesiunii. Aceştia au încredere şi in BNR, care menţine cursul stabil.

În fine, notează jurnaliştii Financial Times, evoluţia situaţiei din România ar putea depinde în mare măsură de Grecia, ţară cu care România are legături comerciale şi de sistem bancar mai puternice decât orice alt stat balcanic. Ar putea urma o lungă şi fierbinte vară în Bucureşti şi în Atena, conchid aceştia.

Ne puteți urmări și pe Google News