Fierberea pastelor. Ce să pui în apă pentru a îmbogăți gustul

Fierberea pastelor. Ce să pui în apă pentru a îmbogăți gustul Ce ingrediente să pui în apa în care fierbi pastele pentru un gust mai pronunțat. Sursa foto: 89840459 © Olena Yakobchuk | Dreamstime.com

Pastele sunt la mare căutare și pot fi incluse într-o gamă largă de rețete. Ele sunt realizate dintr-un aluat uscat, nedospit, iar cele colorate pot conține diverse legume sau zarzavaturi. Sunt versatile, putând fi combinate cu lactate, carne sau legume. Pot fi un ingredient de bază pentru un fel principal, dar pot fi folosite și la anumite deserturi.

Fierberea pastelor nu este un proces prea complicat, însă există anumite trucuri pentru a da preparatului final un gust mai deosebit. Multă lume pune în apa în care fierb pastele doar sare și puțin ulei. Anumite alimente au calitatea de a pune în evidență gustul preparatului sau să îi dea o savoare aparte dacă sunt puse în momentul fierberii.

Fierberea pastelor cu apă și zeamă de lămâie

Stoarce puțină zeamă de lămâie în apa în care fierbi pastele. Ele vor rămâne cu o textură netedă, iar gustul va fi îmbunătățit. Lămâia folosită la fierberea pastelor amplifică gustul acestora, la fel ca sarea. Preparatul final va fi unul mai savuros, fiind amplificat și gustul sosului care va fi pus peste ele.

Dan Vondnar, profesorul de gastronomie moleculară la USAMV Cluj, spune că apa cu puțin acid de la lămâie face ca textura pastelor să rămână netedă și plăcută după gătire. Dacă nu ai lămâie în casă, poți adăuga la fierberea pastelor o linguriță de oțet. Acesta are un rol asemănător cu cel al citricei.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Într-o apă cu pH de 6, proteinele sunt neutre din punct de vedere electric, aspect care facilitează recombinarea aminoacizilor rezultând o rețea proteică eficientă care încorporează moleculele de amidon, iar în acest fel pastele nu vor fi lipicioase”, a spus profesorul pentru ProTV.

Rețetă de paste cu lămâie

Rețeta de paste cu lămâie

Pastele cu lămâie, o rețetă perfectă pentru iubitorii de citrice. Sursa foto: 54844720 © Pavel Siamionau | Dreamstime.com

Iubitorii de lămâie pot încerca o rețetă specială, în care citricele sunt folosite din plin. Preparatul final va avea o textură cremoasă și un gust aparte, puțin acid. Preparatul se numește „pasa al limone” și este extrem de ușor de făcut. Începe prin topirea untului într-o tigaie, în care adaugi coaja rasă de la o lămâie și puțin usturoi mărunțit.

Fierberea pastelor include câteva mici detalii cheie pentru un preparat gustos. Pune-le într-un vas mediu cu apă sărată clocotită. Este recomandat să folosești paste proaspete pentru această rețetă, însă merg și cele uscate.

Când sunt gata, lasă puțină apă pe care o amesteci cu amidon. Scurge pastele și apoi pune-le peste sosul de unt și amestecă, turnând câte puțin din apa cu amidon. Amestecă bine până obții un sos cremos. La final adaugă parmezan ras și puțin suc de lămâie proaspăt.

Fierberea pastelor cu foi de dafin

Un alt truc pentru un preparat final savuros este dafinul. La fierberea pastelor pune o frunză de dafin atunci când apa clocotește. Dafinul are un gust ușor aromatic și puțin floral, care poate îmbogăți gustul general al pastelor. Preparatul final va avea un gust mai complex și mai aromat.

Dacă pregătești un fel de mâncare cu paste care conține și alte ingrediente precum usturoi, ceapă sau ierburi, dafinul va completa aroma felului de mâncare. Frunzele de dafin trebuie îndepărtate atunci când scurgi pastele. Există o gamă variată de ierburi care, folosite la fierberea pastelor, oferă o aromă aparte. Poți face experimente, în funcție de gusturile preferate.