Trucuri utile pentru gătirea ficatului de pasăre. De ce se pune în lapte

Trucuri utile pentru gătirea ficatului de pasăre. De ce se pune în lapteSursa foto: 134870287 © Olga Munarbaeva | Dreamstime.com

Ficatul de pasăre este unul dintre cele mai nutritive alimente. Pe lângă conținutul mare de nutrienți, este bogat în fier și vitamina A, fiind recomandat persoanelor cu anemie. De asemenea, el este o sursă bună de vitamina B12, care are un rol important în formarea globulelor roșii. Acest aliment, deși este benefic pentru organism, trebuie consumat cu moderație, fiind bogat în colesterol.

Ficatul de pasăre este cunoscut datorită proprietăților sale benefice care ajută la starea noastră de sănătate, având numeroase vitamine și minerale esențiale. Ficățeii sunt recomandați persoanelor cu anemie, având o cantitate mare de fier. Este o sursă de calciu, vitamina K, vitamina D și fosfor. Acest aliment este bogat în proteine și are puține calorii. 100 g de ficăței de pui are un total de 27 g proteine, 0,9 g carbohidrați, 6,5 g grăsime și 563 mg colesterol.

De ce se pune ficatul în lapte înainte de a fi gătit

Este un aliment care aduce multe beneficii pentru sănătate, însă nu toată lumea poate găti ficatul de pasăre. Pentru a avea un produs fraged, el trebuie lăsat timp de câteva ore într-un bol cu lapte. Acest truc nu doar frăgezește, ci și ameliorează gustul amar și mirosul neplăcut.

Pentru a îmbunătăți gustul și aroma lui, este de preferat să puneți în lapte și condimente sau doar sare. Unii bucătari presoară puțină scorțișoară înainte de a prăji ficățeii, astfel oferind o aromă unică. În cazul celui de vită, care este mai uscat, este recomandat să îl înmuiați în lapte cald, potrivit BZI.

Ficatul de vită

Sursa foto: 49329228 © Kuhar | Dreamstime.com

Cum gătim ficățeii să nu iasă seci sau uscați

Ficatul se spală în mai multe ape, până când nu mai au deloc sânge. Se îndepărtează membranele de pe ei și se pun într-un bol cu lapte, sare și piper. Se lasă la înmuiat în jur de două sau trei ore, apoi laptele în care au stat ficățeii se aruncă.

Multe persoane evită ficățeii de pasăre pentru că aceștia ies, de cele mai multe ori, uscați și amari. Pentru a evita acest lucru, pregătește-i înainte de a-i găti. Dacă nu vreți să îi puneții în lapte, puteți folosi un sirop din 500 ml de apă și 15 g sare. Puneți ficatul și lăsați-l la frigider pentru 12 ore. Înainte de a-l găti, uscați foarte bine ficățeii cu prosoape de hârtie.

Cel mai simplu mod în care poți găti ficatul de pui

Rețetă de ficat cu vin și usturoi

Sursa foto: 72151755 © Olena Danileiko | Dreamstime.com

Ficatul este ușor de gătit, iar cea mai simplă rețetă, cu care nu veți da greș niciodată, este cea cu vin alb și usturoi. Pentru această rețetă aveți nevoie de:

  • 500 g ficat de pasăre;
  • 50 ml vin alb sec;
  • 2 - 3 linguri de ulei;
  • 4 - 5 căței de usturoi;
  • sare, piper și cimbru.

Ficățeii se verifică să nu aibă pungă cu fiere, se spală bine și se scurg. Se pun apoi în lapte și lase la macerat pentru două - trei ore. Se scot, se șterg cu prosoape de hârtie și apoi se pun într-o tigaie cu uleiul. Se întorc de pe o parte pe alta, iar atunci când nu se mai vede sângele se adaugă vinul, sarea, piperul și cimbrul.

Lăsa-ți ficatul pe foc până când sosul începe să scadă, aproximat șase - șapte minute. După ce ați stins focul, adaugați usturoiul pisat fin și amestecați ușor cu o lingură de lemn. Puneți capacul și lăsați preparatul să stea pentru câteva minute acoperit, să se îmbine aromele. Se servesc alături de o mămăligă caldă. Ca și garnitură puteți alege între piure sau cartofi natur, alături de câteva murături asezonate.

Ne puteți urmări și pe Google News