Toate miturile despre consumul de lapte. Cât de sănătos este pentru adulți, potrivit medicilor și specialiștilor în nutriție

Toate miturile despre consumul de lapte. Cât de sănătos este pentru adulți, potrivit medicilor și specialiștilor în nutriție Lapte. Sursa foto: Capital.ro

Laptele este recomandat consumului încă de la cele mai fragede vârste datorită conținutului de calciu și de alte minerale. Orice medic recomanda, în copilărie, un pahar cu lapte dimineața, la micul dejun. I

Iar proprietățile laptelui de vacă, proaspăt muls, erau ridicate în slăvi de orice bunică de la țară. Laptele era recomandat în orice situație. Era sănătos și hrănitor. Pe de altă parte, întrebarea care se pune este dacă acest produs este la fel de propice consumului în cazul adulților.

Toate miturile despre consumul de lapte

Se spune că omul este singurul mamifer care consumă lapte și după încheierea copilăriei, ca adult. În natură, mamiferele consumă lapte doar o perioadă scurtă de timp, până la înțărcare. Nici un alt mamifer, cu excepția omului, nu mai consumă lapte după ce își schimbă regimul alimentar și ajunge să se hrănească din natură.

Lucrurile se schimbă în cazul oamenilor. Consumul de lapte este un obicei alimentar pe care mulți adulți l-au căpătat și la care nu intenționează să renunțe. Aproape nimeni nu refuză un bol de lapte cu cereale la micul dejun sau un pahar alături de câteva prăjituri sau amestecat în cafea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar, cât de sănătos este laptele, mai ales cel pasteurizat sau degresat? Este o întrebare care îi frământă pe mulți specialiști în nutriție, dar și pe medici.

În urmă cu câteva sute de ani, laptele era un aliment hrănitor. În prezent, prin procesare tehnologică, dar și ca urmare a administrării anumitor substanțe animalelor care îl produc, lucrurile s-au schimbat.

Cum sunt tratate animalele

Conform unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea Harvard există o legătură directă între consumul zilnic de lapte din comerț și anumite boli. Studiul s-a făcut pe bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani.

Astfel, pentru ca vacile să fie sănătoase, li se administrează antibiotice, iar acest lucru influențează și proprietățile laptelui. De asemenea, dieta alimentară, modificată și îmbogățităcu hormoni de creștere are influență asupra laptelui.

Altfel spus, dincolo de faptul că laptele din comerț este degresat în proporție de 96 - 98%, restul de grăsime rămasă și celelalte substanțe sunt toxice din cauză că structura atomică și moleculară a produsului finit este influențat de biologia vacilor.

Alimente contaminate -laptele

Sursa: Arhiva EVZ

Consumul de lapte crește riscul de cancer

Medicii oncologi au arătat că prezența hormonilor de creștere care forțează triplarea producției de lapte are legătură direct cu anumite tipuri de cancer. Este vorba despre cancerul de colon (peste 56% dintre cazuri), cancerul mamar, cancerul ovarian, cancerul de plâmâni sau de stomac. Pe cale de consecință, persoanele adulte care consumă zilnic lapte de vacă din comerț se expun unor riscuri de a contracta diferite forme de cancer.

Cercetările au demonstrat că persoanele adulte care consumă lapte de vacă din comerț și derivate ale acestuia dezvoltă mai des cataractă. Această problemă este legată de conținutul de lactoză și galactoză, care afectează mai mult populația feminină.

Cercetările arată că pacienții ce suferă de migrene au sesizat o reducere semnificativă a simptomelor după ce au renunțat la consumul de lapte de vacă. Crizele de migrenă s-au diminuat cu peste 80% atunci când laptele de vacă a fost înlocuit cu lapte de soia sau de cocos.

Studiul mai arată că persoanele care consumau lapte regulat s-au plâns de constipație. După ce au eliminate acest aliment din micul-dejun și au trecut pe o dietă bazată pe legume și fructe, problema a dispărut.

Osteoporoza favorizată de consumul de lapte

Probabil unul dintre cele mai vechi mituri despre lapte este că ajută la dezvoltarea unui sistem osos mai puternic, în special la copii. Sunt nutriționiști care afirmă contrariul, cel puțin în privința laptelui din comerț. Se pare că acesta slăbește în timp rezistența oaselor, iar dacă este consumat zilnic de către adulții de peste 30 de ani accelerează instalarea osteoporozei.

Osteoporoza este o boală provocată de pierderea calciului, iar nu din cauza dozei zilnice insuficiente de calciu asimilat. Produsele lactate ar încuraja eliminarea calciului din cauza densităţii mari de proteine de origine animală. În plus, laptele creşte aciditatea gastrică, iar organismul, pentru a o contracara, consumă calciul din oase.

Oganismul uman conţine 1 kilogram de calciu, din care foloseşte zilnic 1 gram pentru a asigura buna funcţionare a organismului.

Parkinson pandemie

sursă: arhivă

Legătura dintre lapte și Parkinson

Un studiu realizat de specialiștii americani a arătat că bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 30 de ani și 55 de ani care consumă cantităţi ridicate de lapte şi lactate prezintă un risc mai ridicat de dezvoltare a bolii Parkinson. Conform altor surse, există o corelaţie între consumul ridicat de calciu (2.000 de mg/zi, echivalentul a circa şase pahare de lapte) şi cancerul la prostată.

În concluzie, specialiștii sunt de părere că laptele în sine, ca și produs alimentar rămâne un reper vital pentru hrana noastră. Însă este important să ne asigurăm că sursa de proveniență și condițiile în care este procesat sunt de natură să nu ne afecteze sănătatea. Astfel, este de preferat să consumăm lapte și produse lactate de la animale care n-au fost tratate cu hormoni de creștere sau antibiotice, după cum relatează publicația springfarma.com.