Fără mască și certificat verde la târgurile de Crăciun: cum de nu se confruntă Suedia cu valul patru COVID-19? Epidemiologii sunt surprinși

Fără mască și certificat verde la târgurile de Crăciun: cum de nu se confruntă Suedia cu valul patru COVID-19? Epidemiologii sunt surprinși sursă: arhivă

În Suedia, procentul celor vaccinați împotriva coronavirusului este mult mai mare decât în România. Până în prezent, țara nordică nu s-a confruntat cu al patrulea val de pandemie. Chiar și epidemiologul de stat Tegnell este surprins.

Când temperaturile sunt scăzute și zăpada se depune ocazional pe străzi, suedezii se bucură de plimbări prin târgurile de Crăciun, mâncând turtă dulce și sorbind glögg fierbinte (n.r. varianta lor de vin fier). Nimeni nu solicită nimănui să prezinte certificat verde, vreun document de vaccinare sau test negativ și aproape nimeni nu poartă mască de protecție.

Unii români ar putea privi cu invidie spre nord, la fel ca nemții, care văd în libertatea de cetățenie suedeză cea mai bună antiteză a reglementărilor germane. Mai presus de toate, Suedia pare să se descurce mult mai bine cu cel de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus.

Incidență de doar 1,3 în Suedia

De câteva săptămâni, rata de infectare este mai mică. Spitalele nu mai transmit alarme cu privire la supraîncărcarea saloanelor cu pacienți. Incidența în ultimele șapte zile în Suedia a fost de 1,3. Prin comparație cu vecinii săi nordici, Suedia are în prezent cea mai mică rată de infectare, potrivit ultimelor actualizări de pe data de 3 decembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, situația s-ar putea înrăutăți în viitorul apropiat. Epidemiologul de stat Anders Tegnell spune că este posibil ca țara să rămână pentru moment la coada listei pandemice, dar să se confrunte în curând cu un val de infectări, la fel cum s-a întâmplat în toamna anului trecut. Nici măcar Tegnell nu-și poate explica motivul pentru care Suedia stă mult mai bine decât majoritatea țărilor europene din acest punct de vedere. „De fapt, nu știm (n.r. care este motivul pentru care nu ne-am confruntat încă cu valul patru)”, a declarat el pentru ziarul Dagens Nyheter.

Posibile restricții în viitorul apropiat

Semnele unei pante ascendente din punct de vedere al infectărilor se zăresc deja la orizont. În ultima săptămână, rata de infectare în capitala Stockholm a crescut cu 80%. Autoritatea națională de sănătate a anunțat, joi, că restricțiile vor fi probabil reintroduse în curând - pe baza unor recomandări. În urmă cu circa două luni de zile, statul a abrogat toate măsurile impuse pe fondul pandemiei.

Printre posibilele restricții ce ar putea fi introduse se numără purtarea măștii în transportul public în timpul orelor de circulație de vârf, munca de acasă și învățământul online, pentru studenți. Șefa autorității de sănătate, Karin Tegmark Wisell, a precizat că va anunța mai multe detalii săptămâna viitoare, dacă numărul cazurilor de infectare cu SARS-COV-2 va continua să crească.

70% dintre suedezi sunt vaccinați

O particularitate suedeză este în vigoare de la 1 decembrie. Pentru spectacolele de teatru, concerte, vizitele în cluburi de noapte și alte evenimente la care se adună peste 100 de persoane, operatorii pot solicita dovada vaccinării (n.r. în Suedia, măsura poartă denumirea de „1G”). Dacă nu doresc să respecte acest lucru, organizatorii trebuie să se asigure că suedezii pot păstra distanțarea socială. Autoritățile speră, însă, că mai mulți cetățeni se vor vaccina împotriva bolii COVID-19.

70% dintre suedezi sunt vaccinați cu două doze de ser imunizator, proporția este mult mai mare decât în România, care, potrivit ultimelor actualizări, prezintă un procent de 38,57% de cetățeni vaccinați cu schema completă. În nord, pe primul loc se află danezii, cu 77% din populație imunizată.

„Răspunsul ar putea fi în ratele ridicate de mortalitate”

Evoluția până acum relativ blândă a celui de-al patrulea val nu poate fi explicată nici prin numărul de vaccinați, nici prin comportamentul deosebit de precaut al populației. Uno Wennergren, profesor de biologie teoretică la Universitatea Linköping, indică o posibilă cauză. „Răspunsul ar putea fi în ratele ridicate ale mortalității”, a spus el. Acestea se datorează „răspândirii sociale ridicate” a virusului în Suedia. În ciuda tuturor consecințelor tragice pe care aceasta le-a avut, ar fi putut duce la o imunitate generalizată în rândul populației.

„Ipoteza netestată” a lui Wennergren este susținută de numărul celor infectați cu coronavirus de la începutul pandemiei. În Suedia, procentul în acest sens este de 11,9% din populație, considerabil mai mult decât în Finlanda (3,4%), Norvegia (5,0%), Germania (7,2%) și Danemarca (8,6%). Deși este încă departe de „imunitatea de turmă” generată de contagiune, pe care epidemiologul de stat Tegnell ar fi dorit să o obțină în primele luni ale epidemiei, aceasta ar putea juca un rol important.

Săptămâna trecută, un grup de experți din cadrul Academiei Regale de Științe s-a plâns de numărul mare de morți din cauza COVID-19 din Suedia, care, raportat la numărul de locuitori, este mai mare decât în țările vecine. La ședința în care au prezentat ultimul raport privind pandemia, președintele grupului, Staffan Normark a precizat că „autoritatea sanitară a întârziat foarte mult să ia o serie de măsuri”. Recomandările clare ale OMS privind purtarea măștii nu au fost puse în aplicare în Suedia de mult timp.

Încurajează oare linia liberală suedeză cetățenii să se comporte în mod deosebit responsabil? Nu s-a dovedit acest lucru - nu până acum, cel puțin. Un exemplu recent este cel de la Spitalul Universitar Sahlgrenska din Göteborg, din urmă cu două săptămâni, unde 400 de angajați din domeniul sanitar au participat la un eveniment la finalul căruia au dat o petrecere. La scurt timp, au apărut primele rapoarte de îmbolnăvire cu COVID-19. Se estimează că 20 de angajați ai spitalului au fost infectați în ziua petrecerii.