Factorii responsabili pentru creșterea colesterolului rău. La ce trebuie să fiți atenți

Factorii responsabili pentru creșterea colesterolului rău. La ce trebuie să fiți atenți Sursa: Dreamstime.com

Foarte mulți oameni au un colesterol mărit, iar în această privință medicii atrag atenția cu privire la factorii responsabili de creșterea acestuia, ce țin, în principal, de stilul de viață pe care îl ducem.

Un nivel prea mare al colesterolului duce la formarea de depozite de grăsime pe artere, care se măresc şi afectează circulaţia sângelui, ducând la apariţia infarctului şi a accidentului vascular cerebral. Factorii care influențează creșterea colesterolului țin însă și de anumite aspecte pe care nu le putem controla.

Recomandat însă este să luăm măsuri pentru a vă reduce riscul de a avea un nivel ridicat de colesterol, atunci când putem.

Factorii care cresc colesterolul rău

Unul dintre principalii factori ce duc la creșterea colesterolului rău este alimentația bogată în grăsimi animale. Este bine să adopţi o dietă care să includă fructe, legume și cereale integrale. Redu grăsimile animale și pe cele trans prezente în alimentele procesate. Grăsimile mononesaturate, prezente în uleiul de măsline și de răpiță, sunt o opțiune sănătoasă. Surse de grăsimi bune sunt și avocado, nucile și uleiul de peşte.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un alt factor din categoria celor pe care îi putem controla este obezitatea. Un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 30 expune riscului de a avea nivelul crescut al colesterolului. Obezitatea este asociată şi cu creşterea riscului de hipertensiune şi diabet.

De asemenea, și sedentarismul contribuie la mărirea colesterolului rău. Lipsa de sport duce la acumularea de kilograme şi la creşterea nivelului colesterolului. Este indicat să faceți zilnic 30 de minute de mișcare moderată, de cinci ori pe săptămână sau exerciții intense, de cinci ori pe săptămână.

Nici fumatul nu face bine, deoarece dăunează pereților arterelor, făcându-le mai vulnerabile acumulării de depozite de grăsime. Totodată, fumatul poate scădea nivelul colesterolului bun.

În schimb, există și factori ce pot influența creșterea colesterolului, dar care nu țin însă de noi. Un alt factor ar fi vârsta. Riscul de a avea un nivel crescut al colesterolului creşte pe măsura înaintării în vârstă. Bărbații cu vârsta peste 45 de ani și femeile cu vârsta peste 55 de ani au un risc mai mare de a avea un nivel ridicat al colesterolului și boli de inimă.

De asemenea, alți factori declanșatori sunt istoricul familiar și diabetul de tip 2, o boală este asociată cu creşterea colesterolului rău (LDL) şi cu scăderea celui bun (HDL), potrivit doctorulzilei.ro.