Evenimentul Zilei > International > „Facem un pas, numai că tocmai în direcţia greşită” – un sistem de declaraţii de avere deja slab va fi înlocuit cu unul și mai rău
„Facem un pas, numai că tocmai în direcţia greşită” – un sistem de declaraţii de avere deja slab va fi înlocuit cu unul și mai rău

„Facem un pas, numai că tocmai în direcţia greşită” – un sistem de declaraţii de avere deja slab va fi înlocuit cu unul și mai rău

În declaraţia de avere a UE vor putea fi ascunse şi mai mult averile, susţine directorul juridic al organizaţiei Transparency International Ungaria, Miklós Ligeti.

„În Ungaria vom implementa sistemul privind declaraţia de avere al Parlamentului European, care în esenţă corespunde şi cu regulile germane”, a scris pe pagina sa de Facebook preşedintele grupului parlamentar al FIDESZ, Máté Kocsis, care a argumentat nevoia de introducere a acestui sistem al UE şi în Ungaria prin faptul că sistemul ungar de declaraţii de avere a fost criticat mult timp îndelungat şi de aceea, „indiferent dacă aceste critici au fost întemeiate sau nu”, trebuie schimbat, scrie Nepszava.

„Facem un pas, numai că tocmai în direcţia greşită. Un sistem de declaraţii de avere deja slab va fi înlocuit cu unul și mai rău”, a declarat pentru ziarul ungar „Népszava” directorul juridic al organizaţiei Transparency International Ungaria, Miklós Ligeti. În opinia sa, din punctul de vedere al declaraţiei de avere nu există un adevărat model de ţară, iar UE este un exemplu deosebit de nepotrivit.

Declarația de avere a Uniunii Europene este mult mai permisivă, deoarece eurodeputaţii trebuie doar să aleagă între categoriile de venit și nu trebuie în mod obligatoriu să indice sumele specifice, a explicat directorul juridic, menţionând că astfel averile pot fi ascunse mai bine decât până acum. Cu toate că Transparency International Ungaria a criticat şi până acum lipsa de transparenţă a sistemului ungar din care se putea afla doar cu cât are cineva mai multă avere.

Astfel au fost dezvăluite unele detalii neinteresante, de tip tabloide, cum ar fi, de exemplu, dacă vechiul Wartburg îl mai are ministrul de interne, Sándor Pintér.

Potrivit organizaţiei, declaraţia de avere aflată în vigoare, a deputaţilor ungari, nu este, de fapt, altceva decât „împrăştierea mărgelelor de sticlă printre locuitorii coloniilor”.

Ba mai mult, este o problemă serioasă faptul că nu există niciun sistem de control pentru a determina dacă datele înscrise în declaraţii sunt reale sau nu, nimeni nu controlează sursele și nu există nicio sancțiune dacă deputații nu scriu adevărul. Transparency International Ungaria, Centrul de Jurnalism de Investigație „Átlátszó” şi organizaţia K-Monitor au elaborat încă din 2014 un pachet de propuneri din 12 puncte prin a cărui aplicare declarațiile de avere ar avea o semnificație reală.

Cele trei organizaţii au propus nu numai în cazul deputaţilor, dar şi al membrilor familiei acestora, ca declarațiile de avere să fie completate electronic, să poată fi consultate şi comparate. Acest tip de declaraţii de avere trebuia să cuprindă sursele, poziția deputaţilor în toate organizațiile sociale sau economice, iar controlul și sancţionarea trebuia să aibă prioritate.

„În declarația de avere a UE averile pot fi ascunse şi mai mult, deoarece această declaraţie nu cuprinde împrumuturile bancare, datoriile către persoanele fizice, bunurile imobiliare și mobile de mare valoare, sau chiar diverse indemnizaţii, respectiv de acum înainte nu se va putea ști cât va primi ministrul Antal Rogán pentru invenția sa”, a spus Miklós Ligeti, care a adăugat: „Din punct de vedere politic este o mișcare grozavă, întrucât se poate susține că așa funcționează sistemul în UE, ceea ce este atractiv din punct de vedere PR, dar de fapt nu are nimic pozitiv. Bineînțeles, nu prea contează, deoarece nici până acum nu a avut nicio consecință juridică dacă cineva a mințit în declarația sa de avere şi nici în viitor nu va fi altfel. Dacă se vor descoperi unele nereguli în declaraţia de avere este suficient să spui, scuze, am uitat să menţionez”. (Traducerea: Rozália Gănciulescu, RADOR)