„Oameni, nu bani”, a declarat la începutul lunii mai primul ministru Henry Puna, care a anulat permisiunea acordată  navelor de croazieră de a-și debarce pasagerii pe insule și a interzis zborurile internaționale, scrie zerodedge.con.

Ce-i drept, Puna nici nu prea avea de ales. Cu  22 de medici, 110 asistente și două ventilatoare, Insulele Cook n-ar fi avut nicio șansă să facă față unei crize de sănătate.

Acum,însă, măsurile salutare în ceea ce privește sănătatea localnicilor vor declanșa o recesiune de proporții, având în vedere dependența economiei locale de turism.

Experții ANZ Bank se așteaptă ca țara să nu primească niciun turist din străinătate până în iunie, ceea ce va determina o prăbușirea a PIB-ului cu 60%.

Turismul reprezintă 66% din economia insulei, așa că revenirea la normal ar putea dura mult, susține economistul Kishti Sen. „2020 va fi un an foarte dificil pentru Insulele Cook, având în vedere oprirea turismului global din cauza Covid-19”.

Înainte de pandemie, Insulele Cook au înregistrat o creștere uriașă a industriei turistice. În 2019 s-au înregistra cu aproape 37% mai mulți turiști străini comparativ cu 2014.

Mark Brown, ministrul de finanțe al țării, a declarat că mai multe companii de pe insulă întâmpină probleme uriașe. Tocmai de aceea a fost inițiat un pachet de salvare în valoare de 61 de milioane de dolari, echivalent cu aproximativ 11% din PIB.

Pensionarii și alte grupuri vulnerabile au primit un ajutor de 248 de dolari. De asemenea, toți locuitorii vor primi energie electrică gratuită timp de trei luni.

Nu se știe cât va reuși, însă, guvernul să asigure strictul necesar localnicilor, Ministrul de Finanțe Brown spune că  puținele venituri care vor intra în trezorerie vor face extrem de dificilă  elaborarea unui buget național pentru anul fiscal 2020-21.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE