Exclusiv. Povestea anticarului cu joben căruia i-au rupt milițienii cărțile

Exclusiv. Povestea anticarului cu joben căruia i-au rupt milițienii cărțile

Îmblânzitorul de cărți

Câteodată, lui Nicu Muscel nu-i calcă niciun client pragul, zile în șir și, alteori, vin buluc cîte 15-20 de inși, de nu-și mai vede capul de treabă. E ca la Loterie. Nea Nicu e mai mult decît un librar. E o enciclopedie.

Dar de unde i se trage porecla de „Anticarul cu Joben”, care e și numele paginii sale de Facebook? Se distrează: „L-am primit cadou de la o doamnă. N-am avut ce face și l-am purtat la mine în prăvălie. Niște amici mi-au făcut poze și, de aici porecla”.

Dar zice că mai are și alte „nickname-uri”: „Unii îmi mai zic «Vrăjitorul de cărți», da’s mai degrabă «Vrăjitorul de clienți»... ”. Așa e, că se prinde repede ce-ți place și-ți face capul mare până te îmbârligă și tot pleci cu o carte două de la el. Mai potrivit ar fi: „Îmblânzitorul de cărți și cititori”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fumează ca un șarpe, țigare de la țigare, poartă un brâu să-i apere șalele și pe picioare ține un pled, să-l protejeze de frig, că n-are nici curent electric și nici încălzire.

Ajuns la vârsta senectuții citește basme populare

Motto-ul de pe pliantul care-i ține loc de carte de vizită este: „Cărțile, ca și prietenii, trebuie să fie puține și bune”. Este un proverb italian. L-am găsit citind o carte pe nume „Basme”. Adică basme populare. Iar râde cu gura până la urechi: „«Poveștile nemuritoare» ale lui Petre Ispirescu le-am depășit”.

Printre VIP-urile care i-au călcat pragul anticariatului său de cartier s-au numărat George Astaloș – care-i cumpără câte zece cărți deodată, Radu Beligan – care era greu de mulțumit că, find mare colecționar de cărți, le avea cam pe toate, Marina Constantinescu – de la TVR, Dan Diaconescu, actorul Eugen Cristea, actrița Cristina Deleanu și Vasile Muraru. Zice că, în ultimul timp mai vin și copii: „Chiar azi a venit o mamă, cu fetița ei, o studentă, să cumpere un manual de desen tehnic”.

„Carnetul de note” al bătrânului anticar

La plecare, după ce ne-am terminat șueta, domnul Nicu îmi arată un „Carnet de note” al unui elev de clasă primară, din anii ’90. L-a transformat într-un soi de „Carte de onoare”. Pe una dintre pagini un copil i-a scris: „Vă iubesc!”.