CNA cere protejarea jurnalistului român care are probleme în Rusia. Este o urgență
- Emma Cristescu
- 28 septembrie 2024, 19:48
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a cerut autorităților române protecția jurnalistului Mircea Barbu și a condamnat decizia Serviciului Federal de Securitate al Rusiei de a deschide dosare penale unor jurnaliști străini, printre care se află și corespondentul Hotnews, respectiv, Fletcher Young și Catherine Diss de la televiziunea australiană ABC.
CNA vrea să-l protejeze pe Mircea Barbu
Forul audiovizual a spus că jurnaliștii români trebuie să fie protejați pentru a le permite să transmită publicului informații cât mai apropiate de realitate. CNA a subliniat că hărțuirea acestora constituie un atentat la libertatea de informare și trebuie sancționată.
„Relatările jurnalistului român, accesibile și în mediul online, sunt realizate cu profesionalism și nu pot fi confundate cu acte ostile de propagandă. Forțele militare angajate în luptă nu trebuie să considere că jurnaliștii care relatează din zone de conflict sunt inamici. Ei trebuie să fie protejați pentru a le permite să transmită publicului informații cât mai apropiate de realitatea din teren. Hărțuirea acestora constituie un atentat la libertatea de informare și la liberul acces la informații de un excepțional interes public”, a transmis forul audiovizual, citat de Hotnews.
Gestul Rusiei, în contrast cu democrația
Consiliul Național al Audiovizualului a mai spus că Rusia are un regim totalitar, bazat pe frică, și că este în contrast cu decmocrația.„Gestul Federației Ruse nu face altceva decât să confirme, încă o dată, că regimul totalitar, brutal, bazat pe frică, este preferat în Rusia, în contrast cu drumul democrației europene la care România s-a angajat”, au conchis reprezentanții CNA.
FSB a deschis mai multe dosare penale
FSB a deschis vineri dosare penale pentru trecerea ilegală a frontierei pe numele jurnaliștilor Mircea Barbu, corespondent HotNews.ro, și Fletcher Young și Catherine Diss de la televiziunea australiană ABC. Mircea Barbu a spus că situația în care se află „ridică semne de întrebare asupra libertății presei și a drepturilor fundamentale ale jurnaliștilor”.