Evenimentul Zilei > Politica > Exclusiv. Ludovic Orban se întâlnește cu Prefericitul Daniel. Se caută un compromis rezonabil înaintea Pelerinajului Sf. Dimitrie cel Nou
Exclusiv. Ludovic Orban se întâlnește cu Prefericitul Daniel. Se caută un compromis rezonabil înaintea Pelerinajului Sf. Dimitrie cel Nou

Exclusiv. Ludovic Orban se întâlnește cu Prefericitul Daniel. Se caută un compromis rezonabil înaintea Pelerinajului Sf. Dimitrie cel Nou

Premierul Ludovic Orban și Preafericitul Părinte Daniel au avut o convorbire telefonică în cursul zilei de vineri, stabilind să se vadă săptămâna viitoare, într-o încercare de eliminarea tensiunilor dintre Guvern și Biserică ca urmare a măsurilor impuse de pandemia de coronavirus.

„Vom discuta cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe, vom susţine punctul nostru de vedere, şi anume să poată să participe, dar să nu se facă pelerinaje de la distanţă şi să participe locuitorii din municipiul Bucureşti. Sigur, aici, Ilfovul – nu poţi să faci diferenţă între Bucureşti şi Ilfov, că de multe ori e o graniţă aproape invizibilă, dar nu vom permite aceste pelerinaje cu mijloace de transport şi care pot să creeze aglomeraţie”, a anunțat Ludovic Orban la Digi 24 în cursul zilei de joi.

Surse apropiate Patriarhiei ne-au confirmat faptul că Ludovic Orban a avut în cursul zilei de vineri o discuție telefonică cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe, Preaferictul Părinte Daniel, într-o încercare de aplanare a tensiunilor care au apărut în urma restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus la pelerinajul Sf. Cuvioase Parascheva de la Iași. Șeful Guvernului și Patriarhul Bisericii Ortodoxe au stabilit să se întâlnească în cursul săptămânii viitoare pentru a purta un dialog pe tema următorului moment cu încărcătură spirituală: pelerinajul la moaștele Sf. Dimitrie cel Nou.

Această întâlnire va avea loc în contextul în care autoritățile preconizau interzicerea pelerinajului de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Basarabov, ocrotitorul Bucureştilor, ceea ce a dus la reacție fermă din partea BOR. Printr-un comunicat oficial reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române subliniau „lipsa dialogului interinstituțional, a cooptării în reflecția asupra deciziilor cu impact public major referitoare la suspendarea, fie și temporară, a unor libertăți fundamentale, precum libertatea religioasă” și sublinia faptul că cei care au luat aceste decizii, „experți în domenii conjunctural conexe ale zonei politicului și sănătății publice, denunță un excesiv superior dispreț față de realitatea socială imediată.”

„Premierul Ludovic Orban a avut inițiativa acestei convorbiri telefonice și a întâlnirii, într-o încercare de găsirea unui compromis rezonabil pentru ambele părți”, ne-au precizat surse guvernamentale. În condițiile în care în București ne apropiem de o rată de infectare de 3 la mie, iar în țară se înregistrează aceeași tendință de creștere a numărului de bolnavi de coronavirus, devine din ce în ce mai probabilă adoptarea unui set de măsuri de protecție.

După cum știți în data de 27 octombrie, este cinstit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Basarabov, ocrotitorul Bucureştilor. În mod tradițional este prilejul unui amplu pelerinaj la moaștele Sf. Dimitrie cel Nou, mai ales din partea bucureștenilor. „Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov s-a născut la sud de Dunăre, în Bulgaria. A trăit în secolul al XIII-lea, în timpul „imperiului” vlaho-bulgar de la Târnovo, intemeiat de fraţii Petru şi Asan. Iubind viaţa ascetică, el se retrage într-o peşteră. Nu se ştie cât timp a stat acolo şi nici când a murit, dar tradiţia spune că, înainte de a muri, el s-a aşezat singur între două lespezi de piatră, ca într-un sicriu.

Moaştele sale au fost aşezate cu cinste, în iunie 1774, în actuala Catedrală Patriarhală din Bucureşti. Racla cu moaştele Cuviosului Dimitrie a fost scoasă în procesiune pe străzile Bucureştiului de mai multe ori.”, nota Agerpres într-unul din articolele dedicate acestui moment.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: