Evenimentul Zilei > Actualitate > EXCLUSIV EVZ. Tunul de 50 de milioane de euro din licitația manualelor digitale. De unde vin banii
EXCLUSIV EVZ. Tunul de 50 de milioane de euro din licitația manualelor digitale. De unde vin banii

EXCLUSIV EVZ. Tunul de 50 de milioane de euro din licitația manualelor digitale. De unde vin banii

Câștigurile editurilor nu vin doar din banii primiți de la Ministerului Educației pentru tipărirea manualelor și a CD-urilor câștigate prin licitație, ci și prin auxiliare pe care le vând în școli.

Cel care a lansat acuzația că prin licitația organizată de Ministerul Educației s-a dat un tun de 50 de milioane de euro explică de unde rezultă de fapt această sumă. „Licitația se face strict pe manuale plătite de către stat, editurile câștigătoare au licitat 1 euro pe bucată, ceea ce este imposibil, suma reală este în jur de 2 euro pe bucată. De la stat editura primește în jur de 2 milioane de euro la un milion de manuale”, ne-a declarat Mihail Penescu, directorul Uniunii Editorilor din România.

Această sumă este mărită de costul auxiliarelor. „Editurile vin cu caiete la care sunt atașate și CDuri, costul acestora fiind în jur de 4 milioane de euro, înmulțit cu patru ani și se ajunge la 16 milioane de euro la care se adaugă și clasa a II-a. Astfel, în patru ani, editura încasează mai mult de 50 de milioane de euro“, cuantifică acesta.

Un business de volum

Costurile sub 5 lei pentru două cărți și două CDuri oferite de câștigătorii licitației sunt justificate de aceștia prin faptul că fac profit din volumul de manuale livrate. „Nu ne-am propus să facem un profit gigantic din aceste manuale. Este un business de volum. Am mers cu un adaos mic, de 2-4%, în funcție de tiraj”, a declarat pentru EVZ Florin Ilia, vicepreședinte SIVECO.

Celălalt mare câștigător al licitației este editura CD PRESS, cu oferte de preț tot sub 5 lei. „Prețurile sunt perfect sustenabile. Ele includ toate costurile realizării fiecăruia dintre cele cinci manuale câștigătoare. Prețul include un profit rezonabil între 3-5%. Toate documentele privind formarea prețurilor au fost puse la dispoziție și verificate de Ministerul Educației, înainte de anunțarea rezultatelor, conform procedurilor legale”, ne-a transmis Costin Diaconescu, CEO CD PRESS, care deține și funcția de vicepreședinte al Uniunii Editorilor din România. El ține să precizeze că niciun manual nu a fost respins pe criterii de preţ, ci din cauza „neconformității cu cerințele caietului de sarcini”.

Reevaluarea licitației, în câteva zile

Zilele acestea, Ministerul Educației ar trebui să anunțe ce a decis, după ce Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) i-a cerut reevaluarea ofertelor. „MEN continuă procedurile de achiziție a noilor manuale pentru clasele I şi a II-a. MEN a luat act de Decizia CNSC și va face ajustările necesare, acolo unde acest lucru s-a dispus. MEN asigură elevii, parinții și dascălii că manualele vor ajunge în școli imediat ce procedura de licitație se va finaliza. Scopul principal al instituției este acela de a asigura materiale didactice de calitate, moderne, adaptate noilor programe şi noilor cerinţe ale lumii în care copiii noştri trăiesc. MEN îi asigură pe toţi beneficiarii sistemului de educaţie că va urmări întotdeauna interesul elevilor și al școlii, și nu interesele financiare ale celor care au blocat procedura, generând această întârziere a modernizării manualelor.”

Planul de rezervă al dascălilor: alte manuale

Între timp însă, speriați că nu vor primi manuale digitale prea curând, mulți dascăli au comandat diverse manuale sau auxiliare de limba română și matematică și cer părinților să le plătească.

Ce cărți se cumpără centralizat și cine le oferă

Din 21 de oferte depuse,Ministerul Educației a selectat 9 oferte de manuale pentru clasele I și a II-a. Cele 21 de firme au depus oferte individual sau în asociere. Firma cu cele mai multe oferte câștigătoare este SC CD PRESS SRL, al cărui director general este Costin Diaconescu, și este urmată de SIVECO, în colaborare cu Editura Litera.

Firmele câștigătoare

1. Manualul de Comunicare în limba română clasa I:

■ SC CD Press SRL_OF_1,

■ SC CD Press SRL_OF_2

■ Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO România SA

2. Comunicare in limba maternă maghiară clasa I:

■ Editura Corvin Deva

3. Comunicare în limba română clasa a II-a:

■ SC CD PRESS SRL

4. Matematică și explorarea mediului clasa I:

■ SC CD PRESS SRL

■ Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO România SA

5. Matematică și explorarea mediului clasa a II-a:

■ SC CD PRESS SRL 6. Limba modernă clasa I – limba engleză:

■ SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL

Cu sau fără tabletă

O discuție care revine zilele acestea în actualitate vizează faptul că pe lângă manuale, Ministerul Educației ar avea în plan să cumpere și tablete pentru elevi. Oficial, nu există nimic anunțat în acest sens, iar pentru folosirea manualelor digitale nu este nevoie de tabletă, fiind suficient un computer în care să poată fi încărcat CDul aferent fiecărui manual. Directorul Uniunii Editorilor din România, Mihai Penescu: „Cumpărarea unor tablete în școli ar fi o investiție inutilă. S-au mai făcut experimente în lume și nu s-a ajuns la niciun rezultat, manualele în formă tipărită sunt necesare pentru un învățământ de calitate. Așa se întâmplă peste tot în lume.“

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.