Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIV EVZ. Tunul de 50 de milioane de euro din licitația manualelor digitale. De unde vin banii

Primirea elevilor de clasa I și a II-a s-a făcut doar cu flori, fără manualele care ar fi trebuit să îi ajute să învețe de pe computer
Autor: | | 6 Comentarii | 2052 Vizualizari

Câștigurile editurilor nu vin doar din banii primiți de la Ministerului Educației pentru tipărirea manualelor și a CD-urilor câștigate prin licitație, ci și prin auxiliare pe care le vând în școli.

Cel care a lansat acuzația că prin licitația organizată de Ministerul Educației s-a dat un tun de 50 de milioane de euro explică de unde rezultă de fapt această sumă. „Licitația se face strict pe manuale plătite de către stat, editurile câștigătoare au licitat 1 euro pe bucată, ceea ce este imposibil, suma reală este în jur de 2 euro pe bucată. De la stat editura primește în jur de 2 milioane de euro la un milion de manuale”, ne-a declarat Mihail Penescu, directorul Uniunii Editorilor din România.

Această sumă este mărită de costul auxiliarelor. „Editurile vin cu caiete la care sunt atașate și CDuri, costul acestora fiind în jur de 4 milioane de euro, înmulțit cu patru ani și se ajunge la 16 milioane de euro la care se adaugă și clasa a II-a. Astfel, în patru ani, editura încasează mai mult de 50 de milioane de euro“, cuantifică acesta.

Un business de volum

Costurile sub 5 lei pentru două cărți și două CDuri oferite de câștigătorii licitației sunt justificate de aceștia prin faptul că fac profit din volumul de manuale livrate. „Nu ne-am propus să facem un profit gigantic din aceste manuale. Este un business de volum. Am mers cu un adaos mic, de 2-4%, în funcție de tiraj”, a declarat pentru EVZ Florin Ilia, vicepreședinte SIVECO.

Celălalt mare câștigător al licitației este editura CD PRESS, cu oferte de preț tot sub 5 lei. „Prețurile sunt perfect sustenabile. Ele includ toate costurile realizării fiecăruia dintre cele cinci manuale câștigătoare. Prețul include un profit rezonabil între 3-5%. Toate documentele privind formarea prețurilor au fost puse la dispoziție și verificate de Ministerul Educației, înainte de anunțarea rezultatelor, conform procedurilor legale”, ne-a transmis Costin Diaconescu, CEO CD PRESS, care deține și funcția de vicepreședinte al Uniunii Editorilor din România. El ține să precizeze că niciun manual nu a fost respins pe criterii de preţ, ci din cauza „neconformității cu cerințele caietului de sarcini”.

Reevaluarea licitației, în câteva zile

Zilele acestea, Ministerul Educației ar trebui să anunțe ce a decis, după ce Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) i-a cerut reevaluarea ofertelor. „MEN continuă procedurile de achiziție a noilor manuale pentru clasele I şi a II-a. MEN a luat act de Decizia CNSC și va face ajustările necesare, acolo unde acest lucru s-a dispus. MEN asigură elevii, parinții și dascălii că manualele vor ajunge în școli imediat ce procedura de licitație se va finaliza. Scopul principal al instituției este acela de a asigura materiale didactice de calitate, moderne, adaptate noilor programe şi noilor cerinţe ale lumii în care copiii noştri trăiesc. MEN îi asigură pe toţi beneficiarii sistemului de educaţie că va urmări întotdeauna interesul elevilor și al școlii, și nu interesele financiare ale celor care au blocat procedura, generând această întârziere a modernizării manualelor.”

Planul de rezervă al dascălilor: alte manuale

Vremea rea a facut RAVAGII! Metroul, INUNDAT! HAOS in tot orasul

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Educaţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI