Exclusiv. Cine a fost Burghezul Roșu și cum i-a convins pe ruși să plece din România. Video
- Dragoș Cristian
- 9 noiembrie 2022, 08:12
Într-un nou serial din podcastul „Istoria Secretă”, jurnalistul Ionuț Cristache îl are ca invitat pe Jean Maurer, fiul fostului mare lider comunist Ion Gheorghe Maurer, cel supranumit Burghezul Roșu.
Deși avea origini „nesănătoase”, din punct de vedere al criteriilor comuniste, Maurer s-a impus ca un veritabil intelectual și ideolog în care Gheorghe Gheorghiu-Dej, fostul conducător al țării, avea încredere deplină.
„Există o istorie că Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost iradiat în Polonia sau în Rusia și a făcut un cancer galopant pulmonar și pe patul de moarte a spus ca Apostol (n.r. Gheorghe Apostol, fostul vicepreședinte al Consiliului de Miniștri) să fie urmașul funcției supreme în partid, secretar general, la care taică-miu nu a fost foarte convins că Apostol era persoana potrivită, pentru că era cu înclinații rusofile. Ori cea mai mare realizare a perioadei Dej a fost desprinderea de Rusia, când 1958, Hrusciov a decis să-și retragă trupele, erau localizate în Dobrogea, în mod special, sigur, ca urmare a unor discuții pe care le-au purtat și Dej și taică-miu, în sincron, că România este o țară socialistă, că este și servește comunismul sovietic și că nu există absolut niciun pericol și că, din contră, prezența trupelor rimează cu ocupație militară și trezește animozitate, trezește sentimente de rejecție în cadrul populației.”, a explicat Jean Maurer, fiul fostului lider comunist.
„Hrușciov era destul de bun prieten cu taică-miu. Venise de mai multe ori la vânătoare și se simțea foarte bine. Taică-miu era un personaj glumeț și mare vânător. (...) Problema este că șarmul personal, puterea de convingere, spontaneitatea, ținuta morală, ținuta etică, personajul în sine, personajul în sine, primul ministru sau șeful statului, dacă este un dobitoc nu va crea niciodată o relație puternică.”, e de părere fiul fostului prim ministru.
Burghezul Roșu: intelectual cu doctorat la Sorbona
„Taică-miu a avut marele avantaj pentru că fiind dintr-o familie de mici burghezi...I-au și spus burghezul roșu. Taică-miu a fost un marxist încă din tinerețe, când și-a definitivat studiile la Paris, pentru că a studiat la Sorbona este și doctor în Științe Juridice. (...) El a intrat în partidul comunist, pentru că rima cu marxismul, el n-a fost niciodată comunist, el a fost un marxist pe plan filozofic.”, a punctat Jean Maurer.s