Exclusiv. Cât de reală e fumigena lui Turcan: nu mai sunt bani de pensii? Ce se întâmplă, de fapt, cu creșterea pensiilor și alocațiilor. VIDEO

Exclusiv. Cât de reală e fumigena lui Turcan: nu mai sunt bani de pensii? Ce se întâmplă, de fapt, cu creșterea pensiilor și alocațiilor. VIDEO Sursa foto: EVZ

Luni, o declarație a ministrului Muncii a pus pe jar toată țara: nu mai există fonduri bugetare pentru pensionari. Printr-o intervenție în podcastul EVZ Play, analistul economic Petrișor Peiu a explicat tabloul macroeconomic al momentului, care se suprapune perfect crizei politice.

Raluca Turcan a lansat luni un atac bine țintit către șeful său Florin Cîțu. Liberala a anunțat că din 26 noiembrie România nu va mai avea bani de pensii și salarii. „Să-și asume dacă nu mai sunt fonduri", a fost replica premierului interimar.

Peiu: Dacă vrei să mărești pensii și alocații, resursă este

La invitația jurnaliștilor Robert Turcescu și Mirel Curea, economisul Petrișor Peiu a explicat că, de fapt, vorbim de o alarmă falsă. „La rectificarea din august, s-au făcut că nu știu să calculeze. Au fonduri mari, au un plus la încasările bugetare de 30 de miliarde, pensionarii să stea liniștiți. Bani sunt, doar că partidele politice trebuie să îi împartă. Dacă vrei să mărești pensii și alocații, resursă este". Cu alte cuvinte, dacă vrei poți, Guvernul își permite să mărească pensiile și alocațiile.

Expertul economist s-a declarat încrezător în legătură cu nominalizările pentru portofoliile miniștrilor propuși în noul Guvern. „Sunt optimist cu privire la nominalizarea lui Adrian Câciu la Finanțe. Însă să nu omită criza din energie, mare atenție la portofoliul de la Energie".

Ne puteți urmări și pe Google News

Alertă: După 5 luni de păsuire vine urgia

În aceeași intervenție în studioul EVZ, Petrișor Peiu a comentat și situația crizei facturilor la gaze și energie electrică. Firmele așteaptă să introducă în sistemul informatic prevederile ordinului de Guvern, a explicat analistul economic.

„După expirarea celor 5 luni (n.r. - de plafonare a prețurilor la facturi) vom trece pe un preț mare. Peiu a criticat în primul rând neseriozitatea guvernului. Nu există prevedere bugetară pentru furnizori, a avertizat acesta. Firmele (n.r. - furnizoare de servicii de gaze și curent) riscă mult, inclusiv falimentul", a conchis Peiu.

Ediția completă a podcastului poate fi vizionată aici:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro