Examenul de Bacalaureat. Senatorii USR vorbesc despre fraudă masivă și cer explicații de la Ministerul Educației

Examenul de Bacalaureat. Senatorii USR vorbesc despre fraudă masivă și cer explicații de la Ministerul Educației Examen. Sursa foto: Arhiva EVZ

La examenul de Bacalaureat din acest an au existat mai multe întâmplări ciudate, care au dus cu gândul la existența unor fraude. Senatorii din Comisia de Educație i-au convocat pe oficialii de Ministerul Educației pentru a da explicații.

La finalul examenului de bacalaureat, senatorii au declanșat o verificare a unor informații care au apărut în spațiul public, și care pot duce la ideea că au existat o fraudă.

Din acest motiv, aleșii au convocat o ședință la Comisia pentru Învățământ de la Senatul României, unde oficialii de la Educație trebuie să vină cu explicații credibile.

Senatorii de la USR vorbesc despre subiecte știute dinainte de examen, care au ajuns la candidați, prin diverse căi.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Suspiciunile că subiectele la proba de limba română au fost scurse înainte de începerea examenului sunt grave și trebuie clarificate. Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), instituția care gestionează subiectele de bacalaureat, trebuie să explice ce anume s-a întâmplat luni dimineață și cum este posibil ca începând cu ora 6:00 să înceapă un număr mare căutări pe internet ale sintagmei, una dintre cerințele subiectului extras”, transmite USR.

USR vorbește de subiecte date pe sub mână

Înainte de proba de la limba română, în noaptea de duminică spre luni, sute de persoane au căutat pe google, sensul expresiei ”de bună seamă”.

Statistica oferită de motorul de căutare arată că și la ora patru dimineața, cu cinci ore înainte de derularea examenului, peste 100 de persoane căutau să afle care este sensul acelei expresii, care ulterior a fost și subiect de examen.

„Suspiciunea că suntem în țara în care se dau pe șest, pe sub mână, subiectele de la Bacalaureat este una extrem de gravă! Nu doar că suntem țara care pierde zeci de mii de copii în defectuosul proces de educație al țării, dar ideea că examenul de BAC poate fi fraudat prin aflarea subiectelor înainte ca elevii să ajungă în sala de examinare arată că toate camerele video, toate sistemele de supraveghere devin absolut irelevante atunci când niște copii speciali, privilegiați ai unor rețele de sprijin și fraudare, ajung în posesia subiectelor și a rezolvărilor lor”, spune Ștefan Pălărie.

Ministerul Educației a respins orice acuzației susținând faptul că a existat doar ”coincidență”, în care au fost implicate câteva sute de persoane.