Rezolvarea unui subiect de la Bacalaureat a fost căutată pe internet, chiar înainte de examen. Ministerul Educației a deschis o anchetă

Rezolvarea unui subiect de la Bacalaureat a fost căutată pe internet, chiar înainte de examen. Ministerul Educației a deschis o anchetăSursa foto: Arhiva EVZ

Prima probă de la Bacalaureatul din acest an a fost susținută de elevii din clasa a XII-a luni, 26 iunie. Chiar cu câteva ore înainte de examen, mai mulți absolvenți au căutat pe internet rezolvarea unuia dintre cele trei subiecte. Ministerul Educației s-a autosesizat.

La proba de limba și literatură română a examenului de Bacalaureat din acest an au participat peste 130.500 de elevi. În timp ce unii s-au pregătit corespunzător pentru examenul maturității, alți elevi au căutat pe internet rezolvarea unui subiect chiar cu câteva ore de prima probă de la Bacalaureat. Este vorba de o cerință care se regăsește în subiectele primite de absolvenții de la profilele real și tehnologic.

Elevii au căutat toată noaptea pe internet răspunsul chiar la prima cerință a examenului. „Indicați sensul din text al secvenței de bună seamă”, este cerința al cărui răspuns a fost căutat de sute de ori pe Google.. În mediul online a fost publicat un raport al căutărilor din această dimineață. Expresia „de bună seamă” apare pe prima poziție, în contextul în care examenul de Bacalaureat nici măcar nu începuse.

Ministerul Educației s-a autosesizat

„Oare ce s-o fi dat la bac? Am verificat logurile și aproape 100 dintre căutările lui «de bună seamă» au fost înainte de ora 10 (inclusiv câteva înainte de ora șase)! Asta în condițiile în care în medie, în ultima lună, a fost o singură căutare pe zi pentru această sintagmă!”, se precizează în postarea paginii Dex Online de pe Facebook. Este important de precizat că expresia „de bună seamă” a fost căutată de 771 de ori până la ora 12.45. Ministerul Educației s-a autosesizat în acest caz și a fost deschisă o anchetă.

Nu este pentru prima dată când un caz de acest gen are loc. O situație asemănătoare a avut loc în urmă cu doi ani la examenul de Evaluare Națională. În acest caz, numărul căutărilor pentru cuvintele „darnic”, „daruitor” și „minge” a crescut destul de mult chiar cu o câteva ore înainte de proba la limba și literatura română. Examenul a început la ora 9.00, iar în topul căutărilor la ora 8.15 se aflau cuvintele amintite anterior, în contextul în care acesteau au fost căutate doar de două ori în anul 2020.