Pericol mare pentru românii cu carduri. Greșeala care le golește conturile
- Andrei Arvinte
- 25 decembrie 2024, 22:30
Fraudele online sunt la ordinea zilei. Banii de pe card se pot "evapora" într-o clipă, pentru că atacatorii profită de neatenția sau naivitatea posesorilor. Tocmai de aceea, este foarte important să nu dăm date confidențiale precum numărul cardului, codul de trei cifre de pe spatele cardului, PIN-ul sau parola. O metodă des utilizată de a obține toate aceste date este trimiterea unor emailuri sau mesaje pe telefonul mobil prin intermediul cărora ni se cere să actualizăm datele în relația cu banca.
Mulți au pățit asta, puțini sunt cei care și-au mai recuperat banii. Dar specialiștii spun că putem să dăm de urma atacatorilor și să reintrăm în posesia sumelor furate.
Ce trebuie să facem
Așadar, în situația în care constatăm că ne-au dispărut bani din cont, primul lucru pe care trebuie să îl facem este să sunăm la bancă. Avem numărul de telefon pe spatele cardului, dar și online în aplicația bancară. Sau putem merge până la cea mai apropiată unitate.
Este foarte important să blocăm cardul cât mai repede, pentru ca banca trebuie să ia măsuri rapid și să limiteze prejudiciul. Așa că, imediat ce observăm lipsa banilor, e obligatoriu să contactăm banca.
După ce cardul a fost blocat, următorul pas va fi ca banca să investigheze plățile făcute și să identifice transferurile care au fost efectuate din contul nostru către cel al fraudatorilor.
În cazul în care am fost plecați în vacanță sau pur și simplu ne-au fost furate datele și cardul a fost clonat, șansele de a recupera banii sunt mari.
Orice dovadă ne poate ajuta
Totuși, dacă am autorizat plățile respective, lucrurile stau altfel, deoarece există șanse mici să reintrăm în posesia banilor.
E bine să păstrăm toate dovezile care pot ajută autoritățile abilitate să recupereze banii: orice captura de ecran, mesaj sau solicitare care a venit de la persoanele care ne-au fraudat cardul sunt utile.
Nu în ultimul rând, trebuie făcută și o plângere la Poliție, deoarece autoritățile vor face o investigație separată.
Dar cea mai bună soluție să ne păstrăm banii intacți este prevenția. Trebuie să știm că banca nu cere niciodată date confidențiale prin email, telefon sau SMS.