Bacalaureat 2023. Avem subiectele la Limba Română la BAC 2023 la profilurile uman și real

Bacalaureat 2023. Avem subiectele la Limba Română la BAC 2023 la profilurile uman și real Bacalaureat / Sursa foto: arhiva EVZ

În timp ce elevii de clasa a XII-a au intrat la prima probă de Bacalaureat, ministrul Educației, Ligia Deca, a vorbit pe marginea subiectului, dar a punctat și că numărul elevilor care nu s-au înscris pentru susținerea examenului la Evaluarea Națională similar cu cel din anii precedenți.

Update 10.32: Acestea sunt subiectele la la Limba și literatura română la BAC 2023 pentru profilul uman

Ne puteți urmări și pe Google News

Update 09.28: Au apărut subiectele la Limba română la BAC 2023

La primul subiect, elevii de clasa a XII-a de la profilurile real - tehnologice au avut de analizat un text din volumul „Ion Creangă. Viața și opera literară”, de George Călinescu.

La subiectul al doilea de la BAC, la Limba română, elevii au avut de comentat, în minimum 50 de cuvinte, un fragment din poezia „A mele visuri...”. de Alexandru Vlahuță.

La subiectul al treilea, elevii de la profil real - tehnologic au avut de realizat un eseu în care să prezinte „particularitățile unui text narativ studiat aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu”.

Subiectele și baremele oficiale vor fi publicate după ora 15.00 pe edu.ro.

Update:

„La examenul e Bacalaureat este o situație mai deosebită, pentru că, la liceele tehnologice avea posibilitatea de examen de Bacalaureat, de examene de certificare profesională sau și de una și de cealaltă. Sunt copii care optează doar pentru certificarea profesională și pentru intrarea ulterior în piața muncii”, a spus Ligia Deca, cu referire la elevii ce susțin azi prima probă de Bacalaureat.

Ea a mai adăugat că în funcție de specificului fiecărui liceu și de rezultatele avut până pe clasa a XII-a pot fi copii care preferă să se prezinte la sesiune de Bacalaureat din toamnă sau din anul următor. „Și aici, trebuie să investigăm cauzele și să reducem numărul celor care nu se prezintă la examen dacă nu am motive obiective”.

Întrebată ce se va întâmpla cu liceele unde un singur elev promovează examenul final, ministrul Educației a spus: „Vom analiza aceste licee și vom vedea care sunt intervențiile necesare, așa cum am avut de exemplu Rose care s-a uitat la legătura aceasta... vom încerca să analizăm care sunt cauzele și să intervenim prin programele naționale”.

Astăzi debutează sesiunea de vară a Bacalaureatului din anul 2023. Probele scrise vor avea loc în 464 de centre din întreaga țară. Peste 130.000 de elevi absolvenți s-au înscris pentru susținerea examenului maturității.

Calendar Bacalaureat 2023. Luni, 26 iunie, se va desfășura proba la Limba și literatura română, prima probă scrisă și obligatorie, urmând ca marți, 27 iunie să fie dată proba obligatorie a profilului (discipline, în funcție de profil: Matematică și Istorie).

Miercuri, se va desfășura proba la alegere a profilului şi specializării (se poate opta, în funcție de filieră, profil și specializare pentru una din cele 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie și Psihologie).

Pe 29 iunie, elevii vor susține proba la Limba și literatura maternă.

Începe Bacalaureatul: peste 130.000 de absolvenți înscriși

Din totalul de 130.500 de elevi înscriși, 16.000 de candidați provin din promoțiile anterioare, în timp ce peste 32.000 de elevi nu s-au înscris la BAC. Probele vor începe de la ora 09.00, iar accesul elevilor în săli va fi permis în baza unui act de identitate valid, până la ora 8.30.

Durata alocată pentru rezolvarea subiectelor în cadrul examenului este de trei ore, începând de la momentul încheierii distribuirii subiectelor în sala de examen.

Afișarea rezultatelor inițiale (în centrele de examen și online) va avea loc în data de 3 iulie (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 - 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. Pe durata desfășurării probelor, toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video.

Cei care vor să conteste rezultatele vor trebui să să completeze, semneze și să depună sau să transmită prin mijloace electronice o declarație-tip. În această declarație, ei trebuie să menționeze că sunt conștienți că nota acordată ca rezultat al soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, fie prin creștere, fie prin descreștere. Subiectele și baremele vor fi publicate imediat după susținerea probelor, iar elevii le pot consult a pentru a-și face o idee în legătură cu rezultatul.

Ce obiecte vor fi interzise în sala de examen Limba si literatura maternă.

În sălile de examen este strict interzisă aducerea și utilizarea unor obiecte precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și orice mijloc electronic de calcul, stocare de informații sau comunicare, cum ar fi stick-uri de memorie, telefoane, tablete, etc. De asemenea, elevii vor fi înștiințați că nu le este permis să intre în săli cu manuale, dicționare, notițe sau însemnări.

În timpul desfășurării examenului, candidaților le este strict interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau orice alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor sau pentru comunicare în interiorul sau în afara sălii de examen.

În cazul în care candidații sunt surprinși în astfel de situații, vor fi eliminați imediat din examen, indiferent de faptul că materialele sau obiectele interzise au fost utilizate sau nu, indiferent dacă acestea au fost aduse de ei înșiși sau de alți candidați, cadre didactice din comisie sau alte persoane, și indiferent de faptul că ei au primit sau au transmis materialele interzise, potrivit Ministerului Educației.

În perioada alocată probelor scrise (26 - 29 iunie, între orele 8:00 - 16:00), Ministerul Educației pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități de organizare.