Antena 3 a aruncat în spațiul media tot felul de informații, unele reale, altele bazate pe interpretări sau distorsionate. Toate au menirea de a demonstra că Mircea Băsescu a cerut sute de mii de euro de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, pentru a-l scăpa de anii de pușcărie. O parte din banii pretinși ar fi ajuns și la președintele Băsescu, se străduiesc să demonstreze, înaintea procurorilor, romii din clanul lui Bercea, precum și angajații lui Voiculescu de la „Jurnalul Național” și Antena 3.

Jurnaliștii de investigații de la EVZ, alături de colegii de la alte publicații, au urmărit îndeaproape cazul Bercea Mondial, afacerile lui, încuscrirea familii de romi din Slatina cu oameni publici, precum și ultimul episod petrecut recent la DNA Constanța și soldat cu arestarea lui Marius Constantin, ginerele lui Bercea Mondial. Privit la modul simplist, cazul șantajului asupre fratelui președintelui pare clasic. Bercea Mondial a fost condamnat pentru tentativă de omor de ultima instanță, Curtea Supremă, în data de 20 mai 2014.

Cîteva zile mai târziu, fata lui, Izaura Formația Anghel, și soțul ei, Marius Constantin se duc la Mircea Băsescu, nașul fetiței lor, și îi cer să li se restituie banii pe care ei recunosc că îi dăduseră lui Marian Căpățână, un om de afaceri apropiat lor și nașului. Căpățână le ceruse 600.000 de euro, spunându- le – zic ei – că banii îi va da lui Mircea Băsescu pentru a interveni la președinte, iar acesta la instanță ca să fie eliberat Bercea. Romii au cerut înapoi când au auzit sentința de opt ani și nouă luni, iar Marian Căpățână i-a trimis către Mircea Băsescu. În afară de declarațiile făcute presei, alte probe familia lui Bercea Mondial nu a produs.

„În ordonanța de reținere întocmită de procurori se arată că în cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, la datele de 26 mai 2014 și 29 mai 2014, inculpatul Constantin Marius a exercitat constrângeri asupra unei persoane (Mircea Băsescu – n.r.), denunțător în cauză, constând în amenințarea cu darea în vileag, prin intermediul mass-media, a unor fapte compromițătoare pentru persoana amenințată și pentru membrii familiei acesteia, respectiv pretinsa ei implicare în infracțiuni de corupție. Amenințările au fost exercitate de inculpat pentru a determina persoana vătămată să dea suma de 280.000 euro.

La data de 29 mai 2014, inculpatul Constantin Marius a primit împreună cu celelalte două suma de 10.000 euro de la persoana vătămată, procurorii procedând la constatarea infracțiunii flagrante”, se arată într-un comunicat al DNA.

Povestea începe să se umfle. Fără probe

Ce a povestit reporterului de la Antena 3 Izaura Anghel, fiica lui Bercea Mondial, la scurt timp după arestarea soțului ei: „Am aflat sentinţa dată de Curtea de Apel Craiova (noiembrie 2013 – n.r.), de zece ani. Când am aflat-o, am mers la el și ne-am cerut banii. I-a dat lui Florin 315.000 de euro și a mai rămas de luat 285.000. Când am aflat sentinţa dată de la Suprem (20 mai 2014, Curtea Supremă – n.r.), am mers la el, la Constanţa, și i-am spus: „Nașule, trebuie să-mi dai banii…” Deci, prin sentințele date de magistrații a două instanțe de judecată se demonstrează că președintele Băsescu nu a intervenit în favoarea inculpatului.

Tot jurnaliștii trustului Intact au susținut că Izaura Anghel le-a spus că are filmări cu discuţiile în care Mircea Băsescu i-a cerut bani pentru a-i elibera tatăl din închisoare, filmări în care se precizează că 300.000 de euro vor merge la președintele ţării, Traian Băsescu. „Luni dau filmarea! Filmarea cu Băsescu când vorbea despre bani. Mi-a zis așa – că i-a dat 300.000 de euro lui Traian și 250.000 au rămas la el. I-am dat banii lui Marian Căpăţână. Așa ne-a zis Mircea Băsescu. Mi s-au cerut filmările, dar numai de la presă”, a povestit Izaura Anghel.

Episodului i s-a dat girul adevărului fără ca măcar reporterii lui Gâdea să insiste să li se dea lor filmarea ca să o prezinte pe post. Ne-a lămurit într-o oarecare măsură fostul general de poliție, acum avocat, Pavel Abraham, invitat în cadrul emisiunii „La ordinea zilei”, la Antena 3. El a spus că a vizionat materialele video menţionate de fiica lui Bercea, în momentul în care i s-a propus să devină apărătorul lui Florin Anghel. Abraham a declarant, însă, că materialele respective „sunt edificatoare în anumite limite și că rămâne de verificat autenticitatea acestora”. El a confirmat – scrie Jurnalul Național – „că sunt surprinse discuţii extrem de sensibile și că în imagini apare și Mircea Băsescu”. Ce o fi vrut să spună Pavel Abraham cu „filmările sunt edificatoare în anumite limite”?

Diversiunea Stenogramelor din anul 2011

O altă încercare de a induce în eroare opinia publică aparține „Jurnalului Național”. În ediția de ieri, articolul de pe frontul primei pagini – nesemnat! – prezintă „Stenograme incendiare în scandalul Bercea Mondial – Băsescu”. Fără să avizeze niciun moment cititorii, fantomaticul autor publică un dialog telefonic între Bercea și soția lui, Stela (Fănica Anghel – n.r.), înregistrat în anul 2011, de parcă ar fi avut loc în zilele premergătoare arestării ginerelui șantajist, în 29 mai 2014. Chiar de la începutul discuției îți dai seama că romii erau cei care ofereau bani în schimbul libertății.

„Anghel Sandu (Bercea Mondial): Să te duci la Marian Căpățână și să vorbești cu el. Stela: Nu îi mai spune numele.
Anghel Sandu: Ia pe Maci (Izaura, Formația – n.r.) și pe copiii ei și du-te la românul ăla cu cinci sute de mii la tine. Te duci la românca aia care a botezat- o pe fiica lui Maci și îi dai cinci sute de mii și îi spui să te ajute.
Stela: Eu merg în fiecare zi și discut cu ei.”

Sunt câteva lucruri de subliniat aici. Nu știm dacă „Maci” este într-adevăr fiica Izaura, identificarea fiind făcută doar de ziaristul de la JN. Ea e importantă fiindcă doar dacă Maci este Izaura „românca aia” care i-a botezat fiica ar putea fi Doina Băsescu. Apoi, e greu de crezut că Stela putea merge în fiecare zi de la Slatina la Constanța, acolo unde locuiesc soții Băsesescu, „ca să discute cu ei”. Cât despre omul de afaceri Marian Căpățână, la care e trimisă Stela, acesta a recunoscut chiar la Antena 3 că a primit 600.000 de euro, dar a spus că i-a luat ca un împrumut pentru a deschide o afacere cu fratele președintelui. Căpățână a declarat că avea nevoie de bani pentru a începe o afacere împreună cu Mircea Băsescu care, însă nu s-a realizat, motiv pentru care el i-a returnat 320.000 de euro. „Voiam să preluăm firma Aversa SA. În 2012 a fost licitaţia, a fost câștigată de una din firmele mele, dar apoi s-a anulat”, a susținut public Căpățână. Deci nici la licitația de la Aversa nu a intervenit președintele Băsescu! În aceleași stenograme din 2011 se vorbește și de „omul de la apă”, iar Bercea întreabă „Dar acolo la apă unde ai fost tu cu Maci, ce ai făcut?”. Ziariștii de la JN l-au identificat în aceste expresii pe Mircea Băsescu. E posibil. Dar, dacă e pe ghicite, de ce n-ar fi posibilă și variantă că „omul de la apă” să fie Căpățână de la Aversa, fabrică pe care voia să pună mâna și al cărei nume are legătură cu apa? Procurorii DNA sunt în plin proces de strângere de probe. Pe cele fabricate în laboratoarele media ale lui Voiculescu nu le vor lua în seamă. Îl așteptăm pe Pavel Abraham, avocatul ginerelui lui Bercea, care are acces la dosar, să ne dezvăluie mai mult, dar vom crede verdictul magistraților.

Bercea Lăudărosul și ambiția procurorului

Interceptările așa-zis "explozive” prezentate în studiourile Antenei 3 sunt din urmă cu trei ani, imediat după ce Bercea Mondial a fost arestat pentru tentativă de omor. Ele s-au regăsit în dosarul inițial și, la momentul respectiv, procurorul care avea cazul în lucru, Eugen Iacobescu, s-a lăudat cu ele. Pe atunci magistratul lucra pentru parchetul de pe lângă Tribunalul Olt. În perioada septembrie – martie 2011, procurorul avea 11 dosare în lucru care-l vizau pe Bercea Mondial sau pe rudele acestuia. Prin ordonanță provizorie, Iacobescu a dispus interceptarea convorbirilor interlopului pe timp limitat, apoi a făcut un referat privind conținutul acestora. Raportul nu a rămas secret la dosar. Iacobescu a început să se laude pe la televiziuni că știe ce vorbea la telefon Bercea cu familia sa. Astfel s-a aflat că interlopul urmărea să obțină o serie de acte medicale care trebuiau să dovedească faptul că nu suportă regimul de detenție și că era dispus să plătească 200.000 de euro pentru ca nepotul înjunghiat să-și retragă plângerea. Potrivit unui raport din februarie 2012 al inspecției judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), raport care a analizat cazul Iacobescu, procurorul a intrat chiar în direct la Antena 1 și a povestit ce conțineau respectivele înregistrări. Consecința imediată a acestor declarații a fost aceea că, peste puțin timp, dosarele lui Sandu Anghel, aflate în instrumentarea procurorului Iacobescu, au fost transmise altui magistrat de la o unitate de Parchet superioară. Inspectorii CSM au stabilit că declarațiile lui Iacobescu au afectat bunul mers al anchetei și l-au sancționat cu mutarea trei luni la Parchetul Mehedinți. După un an, când a îndeplinit vârsta legală de pensionare, procurorul Iacobescu a cerut să fie menținut în funcție și peste 65 de ani. Cererea sa a fost respinsă de CSM, astfel încât acesta a fost trimis, într-un final, la pensie. Pe 24 martie 2011, 200 de polițiști și jandarmi din județul Olt au efectuat o serie de percheziții la imobilele lui Bercea Mondial într-un caz de evaziune fiscală și spălare de bani. În aceeași zi, în presa centrală apărea informația, pe surse, (în articolul ziarului fiind trecut numele procurorului Eugen Iacobescu -n.r.) că Mircea Băsescu, fratele președintelui Traian Băsescu, ar fi fost mituit de Bercea Mondial cu suma de 300.000 de euro, pentru a interveni într-unul din dosare. Mircea Băsescu declara atunci pentru Mediafax că nu are nicio implicare în cazul lui Sandu Anghel, precizând că nu a discutat niciodată cu interlopul despre vreun dosar, iar acesta nu i-a cerut niciodată să se implice în dosarele lui. „Cred că este imposibil ca un anchetator să facă astfel de afirmaţii. În mod normal, ar fi trebuit să vină să mă aresteze, dacă ar fi ceva de felul ăsta adevărat, nu să se fi dus la un ziar”, spunea atunci Mircea Băsescu. Veridicitatea interceptărilor prezentate la Antena3 nu poate fi verificată în acest moment, având în vedere că dosarul se află la instanța supremă în vederea redactării sentinței de condamnare. Ce urmărea afaceristul Căpățână Aversa a fost una dintre cele mai mari fabrici producătoare de pompe centrifugale din Europa până în 2005. A intrat în insolvență în 2009 pentru o datorie modică de 5.000 de euro. Tribunalul București a numit ca administrator judiciar firma Activ Lichidator, reprezentată de Monica Borza, celebra denunțătoare din dosarul judecătorului Mircea Moldovan, arestat recent pentru fapte de corupție. Ușor, ușor, societatea s-a îndreptat spre faliment sub îndrumarea altui lichidator celebru, Arin Stănescu. A fost scoasă la vânzare și adjudecată cu 17 milioane de euro, sumă infimă având în vedere că fabrica se întinde pe 10 hectare în apropiere de Piața Obor. Ulterior, AVAS a contestat tranzacția.