Evenimentul Zilei > EVZ Play > Evenimentul istoric. Voican Voiculescu despre un moment cheie al Revoluției din 1989. Cum a fost deturnat procesul soților Ceaușescu de către Iliescu
VIDEO

Evenimentul istoric. Voican Voiculescu despre un moment cheie al Revoluției din 1989. Cum a fost deturnat procesul soților Ceaușescu de către Iliescu

Deși aparent era "animat de umanitarism", Ion Iliescu a deturnat procesul soților Ceaușescu, care a culminat cu execuția acestora în ziua de Crăciun. Iată mărturia incendiară a unuia dintre actorii Revoluției din 1989, Gelu Voican Voiculescu, într-un dialog moderat de jurnalistul Dan Andronic, în cadrul unei ediții de impact a emisiunii Evenimentul Istoric.

Deși Iliescu, „om cumsecade, nu concepea uciderea cuiva”, în opinia invitatului, fostul președinte a avut un rol ambiguu în procesul soților Ceaușescu.

Ăla a fost un simulacru de proces. Nu i s-a dat dreptul la recurs (n.r. – lui Ceaușescu), a remarcat jurnalistul Dan Andronic. Ceaușescu a fost tot timpul procesului dornic de putere de dragul puterii, nu din convingere, a completat Gelu Voican Voiculescu.

„Asta e logica unei revoluții, dacă nu îi omori tu te omoară ei”

Chestionat de cercetătoarea Alice Barbu despre evoluția procesului de la Târgoviște, invitatul a precizat că, personal, a recomandat „suprimarea soților Ceaușescu prin act justițiar revoluționar. Asta e logica unei revoluții, dacă nu îi omori tu te omoară ei. Nu aveam nicio satisfacție sângeroasă”.

Voican Voiculescu a dat detalii despre recomandarea unui eminent jurist, Nicolae Radu, ca noua putere să instituie un tribunal militar excepțional, precum și despre intervenția lui Ion Iliescu. „Radu i-a scris 3 pagini, decretul de instituire a acestui tribunal. A introdus o serie de lucruri, un tribunal militar excepțional îl faci cum vrei tu. Acest om a introdus o frază: sentința va fi irecurabilă și imediat executorie. Iliescu a transcris acest decret și l-a comprimat într-o pagină. A scos multe, din 3 pagini a omis făcând un singur text, care e reprodus peste tot. Ăla e termenul legal al tribunalului de la Târgoviște. Totul s-a făcut într-un secret maxim”.

Unul din personajele care alături de Ion Iliescu și Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu intră în categoria conspiratorilor de tip Silviu Brucan. Este inculpat în Dosarul Revoluției, procurorii considerând că a solicitat ajutor militar sovietic și reactivarea unor cadre militare bănuite de colaborare cu serviciile secrete sovietice.

Publicat in categoriile: EVZ Play, EVZ Special
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: