Elon Musk a câștigat. Tesla îi va plăti cel mai mare pachet salarial din SUA

Elon Musk a câștigat. Tesla îi va plăti cel mai mare pachet salarial din SUA Elon Musk. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Elon Musk a obţinut cel mai mare pachet salarial al unui director executiv de la o firmă listată la bursă în SUA. Acţionarii Tesla au aprobat un acord salarial pentru CEO-ul Elon Musk, în urma unui referendum extrem de controversat. Planul avea o valoare estimată de 56 de miliarde de dolari atunci când a fost întocmit în 2018.

Elon Musk a învins

Brandon Ehrhart, secretarul general al Tesla, a făcut anunțul la o adunare generală la Austin (Texas). Acționarii au fost încântați de decizie și au aplaudat. CEO-ul Tesla le-a mulțumit tuturor. „Vreau doar să încep prin a spune, la naiba, vă iubesc, băieţi!”, a declarat Elon Musk bucuros, cu zâmbet larg, urcând pe scenă după vot.

Elon Musk, miliardar

Elon Musk / Sursa Foto: Arihva EVZ

Votul a avut loc după ce, în ianuarie, un judecător din Delaware a anulat plata lui Musk - care valora atunci aproximativ 56 de miliarde de dolari - pe motiv că boardul Tesla nu poate fi considerat independent de influenţa lui Musk.

Musk nu a lăsat lucrurile așa și a făcut o campanie intensă pentru ca acţionarii să aprobe tranzacţia. Consiliul de administraţie al Tesla a avertizat că Musk ar putea să se îndepărteze de companie dacă nu va primi ce a cerut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, votul nu înseamnă automat că miliardaarul va primi banii şi este posibil ca situația să se schimbe. Sunt șanse să apară noi procese din cauza votului, ceea ce ar putea aduce din nou cazul în faţa unui judecător şi ar putea indica perspectiva unei bătălii juridice prelungite.

Tesla

Tesla. Sursa foto: Arhiva EVZ

Se mută sediul Tesla

Acţionarii au aprobat și o măsură de mutare a sediului legal al Tesla din Delaware în Texas. „Destupaţi şampania pentru Musk”, au declarat analiştii de la Wedbush într-o notă de joi dimineaţă.

„Credem că votul masiv al micilor acţionari în favoarea celor două rezoluţii a fost crucial pentru aprobarea lor, în pofida opoziţiei unor mari acţionari instituţionali", au notat aceştia.

Elon Musk s-ar fi putut îndepărta de Tesla

Cea mai mare frică era că, în cazul respingerii de către AGA, miliardarul s-ar fi putut îndepărta de Tesla pentru a se dedica mai mult timp celorlalte afaceri ale sale (SpaceX, X, xAI, Starlink etc.). Mulți oameni consideră că Tesla se bucură de un mare succes datorită lui Musk. La sfârşitul anului 2023, el deţinea 20,5% din capital.

„Tesla este mai bună cu Elon. Tesla este Elon”, a declarat săptămâna trecută Ron Baron, şeful Baron Funds, care a investit aproximativ trei miliarde de dolari în acţiuni Tesla. „Elon şi-a îndeplinit contractul de remunerare. Elon şi-a câştigat salariul”, a spus Baron, potrivit The Guardian.