Efectele Brexit. Peste 100 de bancheri bine plătiți au fugit din Marea Britanie

Efectele Brexit. Peste 100 de bancheri bine plătiți au fugit din Marea Britanie

Aproape 100 de angajați în domeniul financiar bancar din Marea Britanie, plătiți cu salarii de peste un milion de euro pe an, au emigrat în Uniunea Europeană, în contextul Brexit-ului.

Marea Britanie a pierdut aproape o sută de bancheri foarte bine plătiţi, înaintea ieşirii din UE, a anunţat miercuri Autoritatea Bancară Europeană (EBA). Aceasta este cea mai recentă confirmare a modului în care Brexit-ul a afectat sectorul financiar britanic, după cum relatează Reuters. Studiul EBA care analizează situația bancherilor plătiți cu salarii de un milion de euro sau mai mult pe an, arată că în Marea Britanie s-a înregistrat o scădere cu 95 de persoane în rândul angajaților cu venituri mari și foarte mari, din sectorul financiar cu venituri mari. Analiza ia ca an de referință 2019.

De la ieşirea Marii Britanii din UE, mai multe bănci şi firme financiare au relocat peste 7.000 de angajaţi din Londra. Aceștia au fost transferați în centrele financiare de pe teritoriul UE, pentru a se asigura că toţi clienţii au acces deplin la piaţa financiară a blocului comunitar.

În urma relocărilor, numărul bancherilor plătiţi cu un milion de euro sau mai mult pe an a urcat de la 450 la 492 în Germania și de la 234 la 270 în Franţa. În Italia, numărul acestora a crescut de la 206, în anul 2019, la 241 după cum arată datele EBA.

Ne puteți urmări și pe Google News

În raport se arată că „în principal creşterea numărului angajaţilor din sectorul financiar cu venituri mari vine în urma relocării din Regatul Unit în UE, ca parte a pregătirilor pentru Brexit”.

Londra rămâne cel mai important centru financiar din Europa

Chiar și așa, în Regatul Unit lucrează în jur de 71% dintre cei 4.963 de bancheri foarte bine plătiţi din UE. Acesta este un semn că Londra rămâne cel mai important centru financiar din Europa. În total, conform datelor prezentate TheCityUK, în industria bancară din Marea Britanie își desfășoară activitatea un număr total de 380.000 de angajaţi.

Plafonul de un milion de euro, luat în calcul la stabilirea numărului bancherilor care au emigrat în UE include plata de bază, bonusuri, recompensele pe termen lung şi contribuţiile la pensii.

Unde se găsesc cei mai bine plătiți bancheri din UE

Cei mai bine plătiţi bancheri sunt în principalele centre financiare din Uniunea Europeană, Frankfurt, Paris şi Milano.

În 2014, UE a plafonat bonusurile bancherilor la dublul plăţii de bază, cu aprobarea acţionarilor, o măsură care atunci a provocat opoziţia Marii Britanii dar care a fost respectată.