„Nu vă faceți iluzii: Nu este un Brexit adevărat!”

„Nu vă faceți iluzii: Nu este un Brexit adevărat!” Sursa foto. EVZ

Cel mai vechi grup de reflecție conservator a scos în evidență o serie de fisuri ale acordului de Brexit, cerându-le adepților ruperii de UE să nu se amăgească.

Bow Group, unul dintre cele mai influente grupuri conservatoare din Marea Britanie în perioada Thatcher, a dat publicității o listă cu zece hibe majore ale acordului de Brexit încheiat de Boris Johnson cu Uniunea Europeană.

Una dintre ele este termenul extrem de scurt acordat parlamentarilor britanici pentru a examina detaliile acordului încheiat în ajun de Crăciun.

Există indicii că anumite părți din acesta au fost însăilate în grabă, o secțiune făcând de pildă referire la „pachete moderne de programe de e-mail”, în care sunt incluse răposatele Mozilla Mail și Netscape Comunicator, copiate probabil din texte mai vechi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Imigrație fără frontiere

Grupul Bow se întreabă de asemenea cât de eficient va fi acordul pentru a reduce rata imigrației, dat fiind că patru milioane de imigranți UE au primit „permis de stabilire” – cu peste un milion mai mulți decât prevăzuse anterior guvernul – și există dispoziții care permit „eludarea restricțiilor de viză pentru lucrătorii din UE aflați aici temporar dar care continuă să lucreze pentru un angajator din UE” într-un mod „susceptibil de abuzuri”, scrie Breitbart.

Bow se mai declară îngrijorat și de menținerea competenței judecătorilor străini în Marea Britanie, consfințită în acord prin garanțiile că Londra va rămâne parte a Convenției Europene a Drepturilor Omului și, prin urmare, subiect al Curții Europene pentru Drepturile Omului.

De asemenea, Marea Britanie va rămâne implicată în eforturile militare ale UE, prin European Defense Fund și prin programul de cercetare științifică Horizon 2020.

Pescuitul este și el nominalizat ca o predare totală a lui Boris Johnson, acordul menținând practic același sistem de cote folosit de pescarii UE în apele britanice pentru o perioadă de cinci ani și jumătate și cu indicii că acesta va fi prelungit în 2026.

Piciorul pus de UE în Irlanda de Nord

Problematică este și anexarea economică de facto a provinciei britanice Irlanda de Nord la UE, permițând ca Bruxelles-ul să-și impună reglementările și în restul Regatului, chiar prin funcționari plătiți de Londra.

Grupul Bow afirmă: „Există acum o falie de-a lungul Mării Irlandei între Marea Britanie și Irlanda de Nord”.

De asemenea, think tank-ul conservator arată că acordul înseamnă „o aliniere continuă la reglementările UE”, o „lipsă de control privind fiscalitatea și subvențiile” dincolo de anumiți parametri, acceptarea de a acorda UE dreptul de liber schimb în bunuri fără un acord comparabil privind serviciile, și un sistem de extrădare comparabil cu controversatul Mandat European de Arestare.

Euroscepticii trebuie să ia lupta de la capăt

„După 12 luni de negocieri intense, UE a redactat acordul pe care este gata să-l ofere unei țări care nu a fost niciodată pregătită să iasă fără un acord”, conchide dr. Jon Stanley, cercetător principal în cadrul grupului Bow.

„Bătălia cu Bruxelles-ul nu s-a încheiat iar timpul pentru ca euroscepticii să se regrupeze nu ar trebui pierdut.”

Președintele Bow Group, Benjamin Harris-Quinney prezică că, „pe măsură ce detaliile acestui acord vor ieși la lumină... nemulțumirea va crește printre partizanii ruperii de UE”.