Un înalt diplomat nord-coreean a dezertat în Coreea de Sud

Un înalt diplomat nord-coreean a dezertat în Coreea de SudCoreea de Sud și de Nord. Sursa foto: dreamstime.com

Un diplomat nord-coreean de înalt rang, staționat în Cuba, a dezertat în Coreea de Sud, a confirmat agenția de spionaj din Seul.

Consilierul politic este considerat cel mai înalt diplomat nord-coreean care a evadat în Coreea de Sud din 2016 încoace.

Diplomatul nord-coreean dezertat în Coreea de Sud

Diplomatul a dezertat în noiembrie, a declarat Serviciul de Informații Naționale (NIS).

Detaliile despre dezertările nord-coreene adesea ajung la lumină după luni de zile, deoarece dezertorii trebuie să urmeze cursuri despre societatea sud-coreeană înainte de a fi integrați formal.

Mass-media sud-coreeană raportează că dezertorul era consilier pentru afaceri politice la ambasada nord-coreeană din Cuba. NIS nu a confirmat acest lucru către BBC.

Ziarul Chosun Ilbo a declarat că a reușit să-l intervieveze pe diplomatul pe care l-a identificat ca fiind Ri Il Kyu, în vârstă de 52 de ani.

A adăugat că acesta a dezertat din cauza „deziluziei față de regimul nord-coreean și unui viitor sumbru”.

Munca sa implica, se pare, oprirea Havanei de la stabilirea de legături diplomatice oficiale cu Seul. Cu toate acestea, în februarie, cele două guverne au stabilit relații oficiale. Acest lucru a fost considerat un eșec pentru Phenian.

„Fiecare nord-coreean gândește cel puțin o dată să trăiască în Coreea de Sud”, l-a citat ziarul.

Ultima defecțiune cunoscută la nivel înalt în Coreea de Sud a fost cea a lui Tae Yong-ho în 2016. Acesta este fostul ambasador adjunct al Coreei de Nord în Regatul Unit.

Duminică, Coreea de Sud a marcat prima ceremonie a Zilei Dezertorilor Nord-Coreeni.

Adresându-se ceremoniei, președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a promis o mai bună susținere financiară pentru dezertorii nord-coreeni și stimulente fiscale pentru companiile care îi angajează.

Domnul Yoon, un conservator, a adoptat o abordare mai fermă față de Coreea de Nord și în politica externă în general, în comparație cu predecesorul său, Moon Jae-In.

El susține sancțiuni împotriva regimului lui Kim Jong Un și a promis să dezvolte tehnologia pentru a efectua un atac preventiv asupra Coreei de Nord dacă Phenianul va părea să atace Seul.

Obiectivul reunificării cu Coreea de Sud, abandonat de Kim Jong Un

Ultima defecțiune vine într-un moment de tensiuni crescute între cele două Corei.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a abandonat formal obiectivul reunificării cu Coreea de Sud. În plus, el a etichetat recent Seulul drept „dușmanul numărul unu”. Aceasta este o întoarcere dramatică față de acum șase ani când s-a întâlnit formal cu fostul lider sud-coreean Moon Jae In.

De atunci, s-a intensificat retorica de ambele părți ale frontierei.

Cele două țări au lansat baloane de propagandă în orașele de la granița lor, cele din Nord conținând gunoi și paraziți.

Și în iunie, Phenianul a pretins că a testat cu succes o rachetă cu încărcătură nucleară avansată, potrivit BBC.