Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > EDITORIALUL EVZ: Mesajul USL: transformăm România în ţară bananieră, dar nu ne oprim
EDITORIALUL EVZ: Mesajul USL: transformăm România în ţară bananieră, dar nu ne oprim

EDITORIALUL EVZ: Mesajul USL: transformăm România în ţară bananieră, dar nu ne oprim

Victor Ponta n-a glumit când a spus că pentru el Traian Băsescu nu mai există. Liderii USL n-au glumit când au spus că după referendum, în funcţie de rezultat, vom avea linişte sau război.

EVZ n-a glumit la începutul săptămânii când a titrat că, până în noiembrie, USL va trece România prin foc şi sabie. Din acest moment, în care însăşi CCR s-a gripat, România a intrat în blocaj total. Pe-aici nu va mai creşte nici iarba, totul va fi pârjolit. Ori cădem toţi în genunchi şi Traian Băsescu îşi taie venele, ori USL ne dă foc la ţară. Falia creată în România este cât Marele Canion, suntem în război civil, vin luni infernale şi instabilitatea politică se va prelungi mult timp după termenul alegerilor. Problema românească în Uniunea Europeană se agravează.
Indecizia CCR de azi exprimă blocajul politic, care atinge astfel paroxismul. USL ştia de duminică noapte că judecătorii Curţii nu vor ajunge la un rezultat, pentru că validarea referendumului trebuia luată cu două treimi. Au respins din prima clipă înfrângerea, contestând de luni dimineaţă listele electorale. Crin Antonescu a arătat multă siguranţă de sine marţi seară, când şi-a exprimat încrederea în decizia Curţii şi când a sugerat că momentul retragerii sale nu a sosit. Din cei nouă judecători ai Curţii, patru sunt consideraţi ai PDL, patru ai USL şi unul e de la UDMR. O decizie 6 la 3 era aproape imposibilă. Amânarea unei decizii până pe 12 septembrie este o răzbunare a majorităţii din CCR împotriva celui care n-a vrut să se hotărască. Iar această amânare creează un avantaj clar taberei USL, deci spre acea zonă s-a creat majoritatea. Celui de-al şaselea i s-a dat un răgaz să reflecte o lună şi ceva, văzând ce dezastru social se va produce în ţară şi să accepte înclinarea balanţei.
Crin Antonescu şi întreg USL rămân călare pe situaţie, ei călăresc România, chiar dacă, după toate regulile unui stat de drept, au pierdut referendumul. "Ponta s-a căcat pe el la Bruxelles", l-a burzuluit Mircea Dinescu, frustrat de rezultatul de duminică, şi este evident că premierul nu se va mai umili niciodată. O lună şi 10 zile, el şi interimarul Antonescu vor repeta la infinit că Traian Băsescu este un ilegitim, un proscris, că România trebuie să păşească spre viitor, chiar şi fără alegeri, chiar şi cu referendum furat, şi vor face asta oricâte critici vor primi de la Bruxelles. Am ratat Schengen-ul, ne pot exclude şi din UE cu totul, această divizie de blindate a USL nu se va opri din ofensivă toată luna august. Dacă decizia CCR le va da satisfacţie în septembrie, atunci vor dănţui pe mese, chiar dacă vom fi priviţi ca o ţară bananieră. Traian Băsescu va fi definitiv învins, iar Ponta şi Antonescu vor da românilor cu listele electorale în cap: "V-am spus că suntem cinstiţi", iar ascendentul moral se va prelungi până în ziua alegerilor. Al căror rezultat îl vor schimba oricum cum vor dori.
Pe de altă parte, legimitatea lui Traian Băsescu ar fi fost oricum contestată zi de zi de către USL. Dacă judecătorii CCR vor invalida referendumul pe 12 septembrie, amânarea de-acum fiind doar dorinţa luării unei decizii în afara oricărui dubiu, balanţa capitalului politic se va schimba brusc în favoarea lui Băsescu, iar toată degringolada creată de USL se va spulbera într-o secundă.
Până atunci, România va fi izolată şi mai mult în plan diplomatic. Începând de azi suntem o ţară obscură, din lumea a treia, care schimbă regulile nu doar în timpul jocului, ci şi după încheierea acestuia. Democraţia şi competiţia electorală şi-au pierdut tot farmecul. Suntem singura ţară din UE unde o lovitură de stat devine posibilă. Alţii de ce n-ar încerca?

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: