Economia României, record negativ la deficitul bugetar. Deficite gemene de peste 7%

Economia României, record negativ la deficitul bugetar. Deficite gemene de peste 7% Sursa: Dreamstime.com

Agenția de evaluare financiară Fitch Ratings transmite că un sfert din țările ce au o economie emergentă, printre care și România, vor înregistra, în 2022, deficite bugetare și de cont curent de peste 4%. Motivele invocate de agenție sunt efectele pandemiei, dar și războiul din Ucraina.

România și alte cinci state vor înregistra deficite gemene de peste 7% din PIB, semnalează Fitch Ratings.

Deficite gemene de peste 7% pentru România

„Pentru 2022, prognozăm că Maldivele, Rwanda, Tunisia, Uganda, Kenya și România vor înregistra deficite gemene de cel puțin 7% din PIB; Seychelles, Georgia, Uzbekistan, Namibia și Macedonia de Nord vor înregistra deficite de cel puțin 5% din PIB, iar Cabo Verde, Lesotho, Maroc, Turcia, Benin, Columbia, Pakistan, Armenia, Egipt și Ghana vor înregistra deficite de cel puțin 4% din PIB”, spun analiștii de la Fitch Ratings.

Conform analiștilor, cauzele care duc la astfel de creșteri în ce privește deficitele gemene cu o pondere crescută în PIB sunt legate, de fapt, de o adâncire a deficitelor bugetare provocate de pandemia de COVID-19, dar și de creșterea numărul statelor care semnalează deficite de cont mărite, din pricina războiului din Ucraina, mai exact a urmărilor economice provocate de criza din energie și alimentară.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Deficitele gemene considerabile se înscriu într-un context de încetinire a creșterii economiei globale, de majorare a ratelor dobânzilor Rezervei Federale a SUA, de înăsprire cantitativă, al unui dolar american puternic, de inflație ridicată și de creștere a ratelor de politică [monetară] internă”, transmite agenția Fitch.

România, pe ultimul loc pe scara investițiilor

Aceste deficite gemene ajung să „indice dezechilibre macroeconomice, însemnând că deficitele bugetare depind de finanțarea netă externă. Acestea fiind spuse, deficitele gemene din unele piețe emergente reflectă împrumuturi pentru proiecte și, prin urmare, sunt efectiv prefinanțate”, mai explică economiștii din cadrul Fitch.

Încă din ianuarie 2022, Agenția de evaluare financiară a retrogradat un număr de nouă state emergente, mai multe decât în anul trecut. Nu mai puțin de 48% din țările cu economie emergentă analizate de Fitch sunt încadrate la categoriile de rating „B”, „C” sau „D”, specifice statelor care se află în incapacitate de plată sau care riscă să ajungă în această situație economică nefavorabilă.

Statul român este încadrat pe ultima treaptă a țărilor recomandate pentru domeniul investițiilor, la „BBB minus”, având o perspectivă negativă de evoluție, conform Profit.ro