E122: Azorubina, Carmoizina

E122: Azorubina, Carmoizina

E122, cunoscut și ca azorubină, este un colorant sintetic roșu din categoria azoicilor. Acest aditiv poate fi, de asemenea, denumit carmoizină sau cardinal 3B. Azorubina este produsă printr-o reacție de cuplare între o sare de diazoniu și acidul 4-hidroxi-1-naftalin sulfonic (cunoscut și ca acidul Neville-Winter). Se sintetizează din acidul α-naftolamino-4-sulfonic diazotat combinat cu acidul α-naftol-4-sulfonic.

E122: Azorubina, Carmoizina, colorant roșu artificial!

Descriere Generală

Nume: Azorubina, Carmoizina Categorie: Colorant Culoare: Roșu

Originea și Utilizarea E122: Azorubina, Carmoizina

Azorubina, cunoscută și sub numele de carmoizina, este un colorant artificial roșu. Este folosită într-o gamă largă de produse alimentare, inclusiv dulciuri, băuturi răcoritoare, sucuri de fructe, produse de patiserie și uneori în medicamente și cosmetice. Acest colorant este apreciat pentru capacitatea sa de a conferi o nuanță intensă de roșu.

Ne puteți urmări și pe Google News

E122 – Azorubina

Proprietăți și Beneficii

Culoare Vibrantă: Oferă o nuanță puternică de roșu, ceea ce îmbunătățește atractivitatea vizuală a produselor. Versatilitate: Poate fi combinat cu alți coloranți pentru a obține diverse nuanțe și culori.

Controverse și Siguranță

Efecte Asupra Sănătății: Ca și în cazul altor coloranți artificiali, există preocupări legate de potențialele efecte negative ale azorubinei asupra sănătății, incluzând reacții alergice și hiperactivitate la copii. Reglementări: Utilizarea azorubinei este strict reglementată în multe țări, iar în unele regiuni, cum ar fi Uniunea Europeană, sunt necesare etichetări specifice pe produsele care conțin acest colorant.

Recomandări pentru Consumatori E122: Azorubina, Carmoizina

Citirea Etichetelor: Este important ca consumatorii să citească etichetele produselor alimentare pentru a identifica prezența azorubinei, mai ales dacă sunt predispuși la alergii sau dacă au copii. Evaluarea Riscurilor: Informarea despre potențialele efecte ale coloranților artificiali poate ajuta la luarea deciziilor conștiente legate de alimentație.

Pentru azorubină, aditivul alimentar E122, doza zilnică admisă pentru consumul uman este limitată la 4 mg/kg de greutate corporală. Această cantitate este relativ mică și poate fi depășită cu ușurință.

Cantitatea de azorubină ce poate fi adăugată în alimente este stabilită între 100 și 500 mg/kg sau 100-200 mg/l.

În ceea ce privește utilizarea la copii, azorubina nu este permisă în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

E122, azorubina sau carmoizina, este un colorant alimentar roșu artificial utilizat pentru a îmbunătăți aspectul vizual al produselor. Cu toate acestea, datorită potențialelor riscuri de sănătate asociate și a controversei în jurul său, este important ca consumatorii să fie conștienți și precauți în utilizarea acestuia. Informarea și citirea atentă a etichetelor sunt esențiale pentru a face alegeri alimentare sănătoase și sigure.