Care sunt aditivii alimentari care cresc riscul apariției unor boli 

Care sunt aditivii alimentari care cresc riscul apariției unor boli  Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Aditivii alimentari există în tot ceea ce mâncăm. Oamenii de știință consideră că o persoană din Marea Britanie consumă mai mult de opt kilograme de aditivi chimici în fiecare an.

Mâncând prea mulți aditivi, crește riscul de a dezvolta diferite afecțiuni și de a muri din cauza cancerului. Aceste afecțiuni au fost legate de boli de inimă și diabet de tip 2. 

Importanța aditivilor

Cu toate acestea, peste 70% dintre noi nu știu cum să identifice alimentele ultraprocesate care sunt încărcate cu îndulcitori artificiali, coloranți și conservanți. Maria Dow, dietetician, explică care este diferența între aditivii buni și cei răi. 

„Aproape toate alimentele noastre conțin aditivi. În unele cazuri, acești aditivi ajută alimentele să se păstreze mai mult timp sau să ne protejeze de toxiinfecțiile alimentare. Însă, cantitățile mari de aditivi nu sunt bune pentru noi deoarece organismul nu este proiectat să proceseze prea mulți dintre ei. Ca multe lucruri din dieta noastră, aditivii trebuie consumați cu moderație.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Toți aditivii sunt siguri pentru consumul uman și sunt evaluați de standardele alimentare înainte de a putea fi adăugați în alimente și băuturi. Aceștia sunt îndulcitorii, antioxidanții, emulgatorii, stabilizatorii, agenții de gelifiere și agenții de îngroșare. Aditivii, inclusiv cei naturali, sunt toți identificați printr-un număr de E-uri, care apare pe etichetele produselor. 

Coloranții alimentari artificiali

Oamenii de știință de la Imperial College, Londra, au dezvăluit la începutul acestui an cum consumul mai multor alimente ultraprocesate, care conțin aditivi, a fost asociat cu riscuri crescute de a dezvolta toate tipurile de cancer. Agenția pentru Standarde Alimentare avertizează împotriva alimentelor care conțin coloranți alimentari artificiali, care cauzează hiperactivitate la copii, inclusiv galbenul apus FCF (E110), galbenul de chinolină (E104), tartrazina de culoare galbenă (E102), carmoizina de culoare roșie (E122), roșu allura (E129) și ponceau 4R (E124).

Alimentele care conțin oricare dintre ele trebuie să aibă o etichetă de avertizare pentru părinți. „Descopăr că tot mai mulți oameni se îndepărtează de mâncărurile ultraprocesate congelate și conservate, care conțin mai mulți aditivi decât alimentele proaspete. Eliminarea completă a aditivilor ar fi foarte dificilă, dar cheia este să cunoaștem care sunt cei mai des introduși în alimentele noastre și care sunt riscurile pentru sănătate, astfel încât să puteți face alegeri inteligente în ceea ce privește dieta”, a spus aceasta, potrivit The Sun.