Evenimentul Zilei > Actualitate > Dragnea poate avea probleme la o zi după eliberare. Ministrul Justiţiei e pe urmele lui
Dragnea poate avea probleme la o zi după eliberare. Ministrul Justiţiei e pe urmele lui

Dragnea poate avea probleme la o zi după eliberare. Ministrul Justiţiei e pe urmele lui

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a reacţionat vineri, la o zi după eliberarea lui Liviu Dragnea, acuzat că a discreditat sistemul judiciar din România prin declaraţiile de la poarta penitenciarului Rahova.

Stelian Ion a transmis că nu înţelege de ce membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) nu au reacţionat după ce Dragnea a criticat justiţia din România.

„Am avut aprobarea penitenciarului pentru interviul de la Realitatea. Am avut acces şi mi s-a pus la dispoziţie toată tehnica penitenciarului. Ora a fost stabilită de penitenciar.

Cei care conduc penitenciarul Rahova, astăzi trebuie să dea socoteală pentru toate abuzurile pe care le-au făcut. La mine a fost o comandă de sus şi o să spun ceva chiar dacă avocata mea, Flavia Teodosiu, m-a rugat să nu spun şi se va supăra pe mine.

A fost o comandă foarte clară. Flavia mi-a spus că i-a spus Predoiu, când era ministrul Justiţiei, până să vină Stelică ăsta la Justiţie, că totul vine de la Iohannis”, a declarat Liviu Dragnea, care a trăit momente de coșmar şi a fost la un pas să fie abuzat de ceilalți deținuți.

Dragnea s-a dezlănţuit la Rahova

În plus, la puţin timp după ce a ieşit pe poarta penitenciarului Rahova, Dragnea a explicat că a fost eliberat datorită judecătorilor din Giurgiu, „care au avut curaj şi au rezistat la presiuni, pentru că la TMB este destul de clar ce s-a întâmplat”.

În urma acuzațiilor fostului lider PSD, Stelian Ion a subliniat că votul său din CSM a fost „pentru apărarea independenţei justiției”. „Din păcate, majoritatea din CSM nu a dorit să suplimenteze ordinea de zi cu solicitarea de apărare a independenței autorității judecătorești atunci când este ținta atacurilor dezlănțuite ale unui condamnat definitiv.

O decizie bizară, în contradicție cu menirea CSM de garant al independenței justiției și care îi lasă pe judecători singuri în fața unor acuzații grave”, a spus ministrul Justiției.

Reacţia Secţiei pentru judecători

„Secţia pentru judecători subliniază că hotărârile judecătoreşti de condamnare, achitare, liberare condiţionată ori de respingere a cererilor sunt rezultatul exclusiv al aplicării legii şi respinge orice speculaţii contrare, vizând posibile alte raţiuni care ar fi stat la baza adoptării lor”, a transmis CSM într-un comunicat de presă.

Comunicatul vine și ca urmare a solicitării formulate de judecătoarea Andreea Chiș, membră CSM, pentru apărare a independenței autorității judecătorești după declarațiile lui Liviu Dragnea. Fostul lider al PSD a mai spus că în cazul lui a fost vorba despre „o condamnare politică” şi că el se consideră „deţinut politic” pentru că a fost „băgat nenvinovat” la închisoare.

„Aceste afirmaţii sunt extrem de grave, cu atât mai mult cu cât provin din partea unei persoane care nu mai beneficiază de prezumţia de nevinovăţie în cauza în care a fost condamnat definitiv şi şi-a executat pedeapsa”, a spus judecătoarea.

Altfel, amintim că Adrian Năstase a dezvăluit i-a pregătit DNA lui Liviu Dragnea după liberare. Totuşi, jurnalistul Cristian Tudor Popescu crede că Dragnea pregătește marea surpriză. Dragnea a fost condamnat în mai 2019 la închisoare de 3 ani şi 6 luni cu executare, în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia de Protecţie a Copilului Teleorman.