Editura Evenimentul si Capital

DRAGNEA și BĂSESCU se RĂZBOIESC în DECLARAȚII. TĂRICEANU a SEMNAT instituirea PROTOCOALELOR SRI

Autor: | | 2 Comentarii | 681 Vizualizari

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că nu consideră că HG 231/2005, emisă de Guvernul condus la acel moment de Călin Popescu Tăriceanu, ar reprezenta baza legală pentru încheierea protocoalelor dintre SRI și instituții ale justiției.

„Dacă e vorba de o hotărâre de guvern, asta nu înseamnă bază legală. Deci, hotărârea de guvern este sub lege, deci asta nu înseamnă că protocoalele au fost legale. Iar în al doilea rând, nu influenţează cu absolut nimic abuzurile care s-au petrecut în România având (...) cauza în protocoale. Nu schimbă cu nimic situaţia”, a declarat Dragnea.

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat recent că prima menționare a protocoalelor a fost în Hotărârea de Guvern din anul 2005, semnată de Călin Popescu Tăriceanu.

„În protocolul dintre SRI şi Parchetul General (...) este invocată Hotărârea 231 din 30 martie 2005, prin care se aprobă planul de acţiune pentru implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie 2005-2007, semnată de Călin Popescu-Tăriceanu, adoptată prin hotărâre de guvern. (...) La măsuri zice aşa: că instituţiile mai sus menţionate trebuie să stabilească proceduri de comunicare şi, de asemenea, trebuie să realizeze protocoale semnate de instituţiile implicate”, a declarat Băsescu.

La baza planului de acţiune pentru implementarea Strategiei naţionale anticorupţie pe perioada 2005 – 2007 a stat un HG din anul 2005 privind aprobarea Strategiei naţionale anticorupţie pe perioada 2005 – 2007. Aceasta este concluzia Parchetului General, care vine cu noi lămuriri în legătură cu necesitatea încheierii unor protocoale de colaborare cu SRI.

„Prin H.G. nr. 231 din data de 30 martie 2005 privind „aprobarea Strategiei naţionale anticorupţie pe perioada 2005 - 2007 şi a Planului de acţiune pentru implementarea Strategiei naţionale anticorupţie pe perioada 2005 - 2007”, în cadrul domeniului prioritar II „Combaterea Corupţiei” din Strategia Naţională Anticorupţie (S.N.A.) s-a prevăzut ca „în vederea creşterii operativităţii şi eficienţei în activitatea de urmărire penală va fi consolidat controlul efectiv şi nemijlocit al procurorului asupra activităţilor de investigare şi cercetare penală efectuate de poliţia judiciară. De asemenea, se vor pune la punct proceduri care să permită sesizarea de îndată a procurorului de către structurile informative şi de investigaţie prin transmiterea oricăror informaţii şi suport probator referitoare la săvârşirea unor acte sau fapte de corupţie sau crimă organizată”, se arată în comunicatul trimis.

Pe 8 octombrie, preşedintele Camerei Deputaţilor a sesizat Curtea Constituţională pentru soluţionarea unui conflict juridic între Parlament şi Ministerul Public, pe tema protocoalelor dintre SRI - Parchetul General, potrivit unor surse parlamentare. Sursele citate au precizat la acea dată că sesizarea a fost semnată de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache, în condiţiile în care Liviu Dragnea şi-a delegat atribuţiile lui Iordache, pentru data de 8 octombrie. Florin Iordache a declarat, în cadrul unei şedinţe a Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, că analizează posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale cu un conflict instituţional de natură constituţională pe tema protocoalelor de colaborare încheiate între Parchetul General şi Serviciul Român de Informaţii, în 2009 şi 2016, susţinând că procurorul general a dat puteri sporite SRI, transformându-l în organ de urmărire penală.

BREAKING! Andreea Balan, operata de URGENTA! In ce stare se afla ACUM! S-a trezit intr-o BALTA de SANGE

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI