Evenimentul Zilei > Actualitate > Dosarul Ferma Băneasa. Miliardarul Beny Steinmetz reținut și eliberat în Grecia Autoritățile române cer extrădarea
Dosarul Ferma Băneasa. Miliardarul Beny Steinmetz reținut și eliberat în Grecia Autoritățile române cer extrădarea

Dosarul Ferma Băneasa. Miliardarul Beny Steinmetz reținut și eliberat în Grecia Autoritățile române cer extrădarea

Miliardarul Beny Steinmetz a fost reținut în Grecia și apoi eliberat pe cauțiune până se va stabili dacă va fi extrădat în România. El a fost condamnat definitive, la cinci ani de închisoare, în dosarul Ferma Băneasa.

Miliardarul Beny Steinmetz se află în Grecia, din data de 24 noiembrie, conform unei precizări a Ministerului Justiției. Acesta a fost reținut pe teritoriul Republicii Elene, în aeroportul din Atena. Miliardarul a fost reținut în statul elen după ce a fost emisă o alertă Interpol pe numele său.

Ulterior, autoritățile grecești l-au prezentat în fața instanței locale care l-au pus sub control judiciar și i-au fixat o cauțiune de 5.000 de euro. Beny Steinmetz are interdicție să părăsească teritoriul grecesc până la clarificarea situației sale juridice.

Avocatul lui Beny Steinmetz a confirmat actul de reținere și a precizat că omul de afaceri este încă în custodia autorităților din Grecia.

Condamnarea în Dosarul Ferma Băneasa

Curtea de Apel Brașov a trimis autorităţilor elene mandatul european de arestare pentru omul de afaceri israelian. Documentul a fost emis în baza mandatului de executare a pedepsei de 5 ani de închisoare la care a fost condamnat de către Înalta Curte de Casație și Justiție.

Conform Ministerului Justiției, mandatul European de Arestare (MEA) a fost transmis în traducere, în limba greacă, însoțit de documentele suport. Astfel, în acest moment, procedura de extrădare este în curs.

Benny Steinmetz a fost condamnat în România, în absență, la 5 ani de închisoare pentru grup infracţional organizat în Dosarul Ferma Băneasa. El a fost dat în urmărire internaţională de Poliţia Română în baza mandatului internaţional de arestare emis de Curtea de Apel Braşov.

Acuzaţiile din acest dosar vizează infracţiuni comise în perioada 2006 – 2013, cu scopul de a obține bunuri de o valoare deosebită, printre care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de Paul al României.

Unul dintre cei mai bogați oameni ai lumii, condamnat pentru corupție în Elveția

Benyamin Steinmetz este considerat cel mai bogat cetățean israelian şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume. Acesta a ocupat locul 178 mondial, cu o avere estimată la 7,4 miliarde de dolari. Totodată, el este unul dintre investitorii în proiectul minier de la Roşia Montana.

În ianuarie 2021, Steinmetz a fost condamnat în Elveția la 5 ani de detenție pentru corupție, însă decizia nu este definitivă.

La începutul anului, miliardarul s-a prezentat la procesul de la Geneva, deși era condamnat definitiv la 5 ani de închisoare în România. Iar autoritățile române emiseseră deja un mandat internațional de arestare pe numele lui.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.