Evenimentul Zilei > Actualitate > „Dorel” poate să provoace un accident catastrofal. Concluzia șefului Gărzii de Mediu după exploziile de la Petromidia și Azomureș
„Dorel” poate să provoace un accident catastrofal. Concluzia șefului Gărzii de Mediu după exploziile de la Petromidia și Azomureș

„Dorel” poate să provoace un accident catastrofal. Concluzia șefului Gărzii de Mediu după exploziile de la Petromidia și Azomureș

Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, a vorbit despre evenimentele petrecute la Petromidia și Azomureș și a atras atenția că o simplă eroare a unui om neatent poate costa scump.

Octavian Berceanu, comisarul-șef al Gărzii Naționale de Mediu, a comentat accidentele ce au avut loc, recent, la Petromidia și Azomureș. Și a afirmat că, în ciuda controalelor instalațiilor, care se efectuează an de an, pot exista și accidente. Provocate de „Dorei” care nu sunt atenți la obligațiile pe care le au. 

Octavian Berceanu, despre accidentele care pot fi provocate de neatenție

Ca să vă prezint o imagine de ce se întâmplă cu aceste echipamente industriale, vă spun că noi, la nivelul țării avem 234 de echipamente, de întreprinderi care au un risc mare de poluare.

Noi controlăm în fiecare an toate aceste 234 de obiective cu pericol mare de poluare. Am controlat până acum 143 din aceste obiective. Petromidia și Azomureș erau controlate. Controalele astea înseamnă Gardă de Mediu, ISU și alte instituții care se ocupă de control”, a spus Octavian Berceanu la Digi 24.

„Pe lângă aceste 143 de controale pe care le-am făcut, din proprie inițiativă, noi am mai făcut în acest an 86 de controale pe obiectivele astea. Am dublat practic unele controale, ca să vedem ce se întâmplă.

„Am luat niște măsuri pentru că am observat anumite lucruri”

Ca să revenim la cele două accidente. Am luat niște măsuri pentru că am observat anumite lucruri. De exemplu, companiile care trebuie să asigure primul ajutor, companii private care acționează pe aceste platforme industriale și care au ca prioritate și servicii de prestat în momentul în care ai un astfel de incendiu, de eveniment, să acționezi până ajung pompierii. Ele au echipamentele acolo în platformă”, a mai afirmat oficialul.

Așadar, un rol important îl joacă și așa-zis „doreii”. „Când s-au făcut aceste simulări de intervenție am văzut că nu toate știu să acționeze, că nu toate au echipamentele care ar fi necesare.

Pe lângă acest fapt, mai intervin niște „Dorei” pe platformele astea. De exemplu, la unul dintre incidente am avut cred că aproape un milion de avertismente că ceva e în neregulă. Instalațiile trebuiau oprite. Nu s-a întâmplat acest lucru.

„Nu dau mai multe din casă, pentru că sunt în cercetare”

Nu dau mai multe din casă, pentru că sunt în cercetare, avem victime umane și las ancheta să meargă înainte. Dar avem acești factori umani care nu iau decizii atunci când trebuie, sau deciziile sunt prost luate.

Avertismentele se transmit prin senzori, au niște senzori de siguranță instalațiile astea, nu pot funcționa altfel. În momentul când ai un incident se opresc celelalte instalații. E cel puțin caz penal. Într-unul din cele două cazuri, senzorii au fost ignorați cu bună știință. Rămâne ca organele de cercetare penală să trimită cazul în instanță și să se ia decizii acolo.”

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: