Evenimentul Zilei > Actualitate > Doliu uriaș în Biserica Ortodoxă. A fost ucis de COVID. Sute de mii de enoriași îl plâng
Doliu uriaș în Biserica Ortodoxă. A fost ucis de COVID. Sute de mii de enoriași îl plâng

Doliu uriaș în Biserica Ortodoxă. A fost ucis de COVID. Sute de mii de enoriași îl plâng

Biserica Ortodoxă a mai pierdut un slujitor, pe preotul Manea Cristişor, fost profesor și director al Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul”, din Buzău, ca urmare a infectării cu noul coronavirus.

O înaltă față bisericească, fost director al Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul”, și-a pierdut viața din cauza infectării cu noul coronavirus.

În noaptea de 3 octombrie a.c., părintele Manea Cristișor, în vârstă de 82 de ani, a trecut  la cele veşnice, conform informațiilor furnizate de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. El și-a găsit sfârșitul după ce a contactat o infecție cu noul coronavirus.

Părintele Manea Cristișor va fi înmormântat marţi, 6 octombrie, slujba religioasă urmând să aibă loc, cu începere de la ora 11:00, în fața bisericii noi a Parohia Broșteni. Preotul va fi înmormântat lângă vechea biserică parohială, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, acolo unde a slujit timp de aproape 40 de ani.

Conform informațiilor publicate de presa locală, preotul Manea Cristișor s-a născut, în data de 28 mai 1938, în localitatea Râmniceni din județul Vrancea. El a absolvit Seminarul teologic de la Buzău, a fost licențiat și cursurile de magister în Teologie. Preotul a fost pedagog la Seminar, între 1964 și 1968, după care a ocupat postul de profesor. Între anii 1980 – 1990, a fost director al Seminarului Teologic din Buzău, conform Ziarului de Vrancea.

Părintele Manea Cristișor a activat în învățământ până în anul 2006, când a ieșit la pensie. El a rămas în conștiința absolvenților Seminarului buzoian drept unul dintre profesorii de vocație care a reușit să îndrume și să formeze numeroase generații de viitori  preoți.

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care i-a fost elev preotului Manea Cristişor, a publicat pe Facebook un mesaj emoţionant la moartea dascălului său:

„Primește, Doamne, de pe Crucea Covid-ului, de pe aparate, sufletul bunului, energicului, iscusitului, înțeleptului, desăvârșitului pedagog de altădată, teolog profund, om de finețe culturală și neîntrecut profesor de seminar, encicloped, apropiat, sever și blând în același timp, numai și numai pentru formarea noastră ca oameni și slujitori curați ai Domnului, Bisericii și neamului, Pr. Prof. Drd. Cristișor Manea. Un astfel de slujitor și erou al educației nu moare, ci se odihnește! Veșnica lui pomenire! Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, fostul și actualul său elev”.