Doliu în mass-media. Luminiţa Constantinescu a murit. „A ars ca o flacără”

Doliu în mass-media. Luminiţa Constantinescu a murit. „A ars ca o flacără”

Doliu în radio şi tv după ce s-a confirmat că miercuri a murit Luminiţa Constantinescu, critic muzical şi realizatoare unor emisiuni de televiziune şi radio foarte apreciate.

Doliu în radio şi tv. Luminiţa Constantinescu a murit. Criticul muzical a organizat concerte cu public, a realizat filme artistice TV, dar şi cicluri radiofonice. Printre ele, Biografii muzicale, Zig-Zag muzical, Al treilea gong şi Seară de operă.

Ea a realizat şi portrete TV cu Viorica Cortez, Angela Gheorghiu, Leontina Văduva, Ruxandra Donose, Nicolae Herle şi Ludovic Spiess.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un succes deosebit l-au avut emisiunile Vă place opera? și Quo vadis opera?. De asemenea, Luminița Constantinescu a fost producătoare emisiunilor Placido Domingo în România, Cele trei soprane, Tenorul secolului la București – Luciano Pavarotti.

A realizat şi filmele de operă Cenușăreasa (de G. Rossini) și Paiațe (de R. Leoncavallo). De-a lungul carierei, a întreprins turnee artistice în SUA, Japonia, Germania, Franţa, Italia, Austria, Anglia.

Doliu în radio şi tv. Luminiţa Constantinescu a murit

Doliu în radio şi tv. Luminiţa Constantinescu a murit

Luminiţa Constantinescu

Conform celor declarate de Mihaela Doboş, directorul fondator Radio România Muzical, Luminiţa Constantinescu era internată de la 30 decembrie.

„Era internată în spital din 30 decembrie şi s-a prăpădit în această dimineaţă. Pentru mine a fost nu numai o colegă, a fost prietena mea cea mai bună.

Am stat în cămin împreună până în clipa în care ea s-a căsătorit şi a plecat cu soţul ei. Am rămas însă la fel de bune prietene în toată această perioadă.

Adică din 1967, când ne-am cunoscut la admitere la Conservator, şi până acum, în ultima clipă. A fost una dintre cele mai bune colaboratoare pe care le-a avut Radioul.

Vorbesc despre perioada în care a trecut în televiziune, pentru că primii ani i-a petrecut în radio, alături de mine.

Ea la secţia de operă, eu la secţia de muzică corală. Apoi a trecut în televiziune şi acolo a devenit unul din cei mai buni realizatori din Redacţia muzicală.

Cu imaginaţie, cu o voinţă extraordinară şi cu dragoste de muzică, şi cu foarte multă pasiune. Tot ce făcea făcea cu pasiune, punea sufletul.

Probabil de aia s-a şi prăpădit acum, pentru că a ars ca o flacără. Aşa că lumina ei s-a stins”, a declarat Mihaela Doboş.

Doliu în radio şi tv. Luminiţa Constantinescu a murit

La rândul ei, Liliana Staicu, director al Orchestrelor şi Corurilor Radio, a acuzat dispariţia criticului muzical.

„Numele Luminiţei Constantinescu - una dintre cele mai cunoscute şi apreciate realizatoare de emisiuni radio şi de televiziune - a fost sinonim cu pasiunea şi dragostea neţărmurită pentru muzica de operă.

În emisiunile realizate de-a lungul anilor la Radio România Muzical şi Radio România Cultural, dar şi în concertele-spectacol pe care le-a conceput şi prezentat pe scena Sălii Radio, alături de Orchestra Naţională Radio, Luminiţa Constantinescu a dăruit ascultătorilor şi publicului meloman momente de neuitat.

Fie că erau tineri la începutul carierei sau artişti consacraţi, cu respectate cariere în ţară şi străinătate, vocile operei româneşti şi-au aflat în ea un susţinător fervent.  Mulţi dintre ei îi datorează Luminiţei Constantinescu ascensiunea şi lumea liricii”, a punctat Liliana Staicu.

sursa: agerpres.ro