Exclusiv. Instituțiile media de stat au fost trase la sorți. TVR ajunge la USR. PNL preia Radio

Exclusiv. Instituțiile media de stat au fost trase la sorți. TVR ajunge la USR. PNL preia Radio

USR a câștigat la loterie. Respectiv, a câștigat dreptul a-și  numi la conducerea de vârf  a Televiziunii Naționale o persoană susținută politic de partidul lui Dan Barna

La negocierile politice din decembrie 2020 duse între PNL, USR-Plus și UDMR pentru împărțirea funcțiilor importante din stat, ministere și șefiile Camerei Deputaților și Senatului, s-au împărțit mai multe. Respectiv și conducerile TVR și Societății  Române  de Radiodifuziune (Radio). USR-Plus a cerut și a primit TVR, iar PNL s-a mulțumit cu Radio. Scandalul din ultimele zile din jurul subiectului Revelion TVR a fost tratat de toți oamenii politici care s-au exprimat, doar în scop politic. De promovare personală sau de grup.

Nici un politician nu a abordat problema de fond a celor două instituții media de stat. Prizonieratul lor politic.

TVR și Radio rămân prizoniere politice

Ne puteți urmări și pe Google News

Legea 41 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune a fost votată cu 27 de ani în urmă. În anul 1994. De atunci, nici un partid politic nu a fost interesat să inițieze o lege care să depolitizeze TVR și Radio. Conducerile celor două instituții mass-media de stat sunt numite politic, potrivit legii 41, în funcție de cine ajunge la putere. Fie de PSD,  PNL sau  alte partide, fie de Guvern sau  Administrația Prezidențială. Acum au intrat în horă și progresiștii de la USR.

Plenurile reunite ale Parlamentului sunt cele care votează Consiliile de Administrație ale TVR și Radio care sunt alcătuite din reprezentanți ai tuturor partidelor parlamentare. Iar dreptul de a avea șefii supremi la TVR și la Radio revine partidului sau partidelor  care dețin cele mai multe mandate în Legislativ. În prezent, și TVR și Radio sunt conduse de ani de zile de doi reprezentanți susținuți de PSD: Doina Gradea la TVR și Georgică Severin la Radio.

Subiectul Revelion TVR a fost deviat de USR și PNL

Scandalul privind  Revelionul difuzat de TVR a fost deviat de politicieni de la problema de fond a subiectului. Respectiv calitatea submediocră a produsului Televiziunii Naționale și modul prin care au fost distribuiți banii pentru această emisiune . El a fost dus în arena politică. Care nu repară, ci agravează situația din TVR. Și de acum și din perspectivă. Politicienii de la PNL au reclamat faptul că protagoniștii Revelionului, doi componenți ai trupei Vacanța Mare, i-au caricaturizat grobian pe președintele statului Klauss Iohannis și pe premierul Cîțu.

Presa are dreptul și obligația să critice clasa politică. Altfel, este cenzură. Referitor la calitatea produsului și a repartizării banilor, trebuie să răspundă conducerea TVR în frunte cu Doina Gradea. Fapt neabordat de politicieni.

Parlamentarii de la USR-Plus în frunte cu Iulian Bulai, șeful Comisiei de Cultură, Artă și Mass-media din Camera Deputaților,  au acuzat faptul că s-au luat în derâdere restricțiile impuse de autorități privind măsurile pentru combaterea covid.

În loc să reclame, din nou, calitatea discutabilă a textelor, lideri ai USR și Plus invocă de-a dreptul o lovitură la preceptele Covid.

Și indică și ce tip de abordare ar trebui să aibă TVR. De politică corectă, zic. Adică, tot cenzură.

Dezinteresul pentru activitatea  TVR  a fost probat din plin de PNL în anul 2020. Guvernul Orban a avut dreptul legal să își pună un reprezentant în C.A. al TVR. Nu a făcut-o. L-a lăsat tot pe reprezentantul PSD, Cătălin Blebea, numit în funcție de Viorica Dăncilă.

PNL avea un loc gol de acoperit în C.A. al TVR. Cel care ocupase funcția, Liviu Brătescu, a plecat ca secretar de stat la ministerul Culturii din Guvernul Orban. PNL a lăsat locul, gol.

TVR Moldova nu mai poate fi urmărit peste Prut, mint peneliștii

Acum, liderii PNL se plâng de politizarea Revelionului. Nu de calitatea produsului. Când ar fi putut interveni legal prin ocuparea celor două poziții pe care le dețineau în C.A. al TVR pentru a ajuta la o funcționare corectă și eficientă a televiziunii, nu au făcut-o.

Iată un ultim exemplu de acțiune contestabilă a conducerii actuale a Televiziunii Naționale. TVR Moldova nu mai poate fi recepționată de cetățenii de peste Prut pentru că TVR din București  nu și-a mai plătit datoriile către Radiocomunicațiile din Republica Moldova.

,,Este o situație extrem de gravă care nu face altceva decât să încurajeze jocurile Moscovei de limitare a prezenței mediatice a României în Republica Moldova”, atrage atenția astăzi senatorul PNL pentru diaspora, Viorel Badea. Singurul liberal care a a abordat o problemă de fond a conducerii actuale a TVR. Și nu una politizată.

Surse din TVR susțin că acest lucru este o minciună: " TVR Moldova poate fi recepționată, având de luni bune transmisie pe digital terestru. Licența analogică era până la 1 martie 2020, iar Întreprinderea de Stat pentru Radiocomunicații a continuat să transmită semnalul fără să întrebe TVR! Deci TVR Moldova se poate recepționa, doar politicienii fac declarații după ureche, neînțelegând diferența între transmisie digitală și analogică"

Potrivit liderilor coaliției de guvernare, conducerea TVR va fi schimbată odată cu intrarea în sesiunea parlamentară, în februarie.

Se schimbă oamenii vechi care conduc TVR de ani de zile cu atâtea controverse,  cu oameni noi. Care deja se pronunță pentru introducerea conceptului de politically correct. Adică, o cenzură de tip nou.