Vă răspunde EDUARD ADAMESCU, medic specialist în diabet la Cabinetul „Calea Moşilor“ din Bucureşti.
Florina, 55 de ani: Am diabet de tip 2 (nu sunt dependentă de insulină) şi am glicemia stabilizată după tratament şi regim. Am voie să mănânc din când în când o prăjitură dacă îmi este poftă? Dacă aveţi o glicemie bună în momentul de faţă este consecinţa tratamentului şi a dietei, care, din păcate, trebuie menţinute în permanenţă. Într-adevăr, la un diabet bine echilibrat, şocurile alimentare, dacă sunt rare, se pot absorbi mai bine decât la un diabet dezechilibrat. Asta nu înseamnă că nu vă va creşte glicemia imediat după o prăjitură. Dacă aţi face un test la două ore după ce aţi consumat ceva dulce, aţi observa că zahărul din sânge este mult crescut. Dacă mâncaţi în mod regulat dulciuri, riscaţi să apară complicaţiile diabetului: probleme oculare, la nivelul rinichilor, al vaselor de sânge în general.