DNA cere urmărirea penală pentru nouă foști miniștri

DNA cere urmărirea penală pentru nouă foști miniștri

Demnitarii sunt acuzați de fapte de corupție într-un amplu dosar care vizează cele mai mari achiziții IT făcute în ultimii 24 de ani.

Direcția Națională Anticorupție a cerut, ieri, avizul Președinției, Parlamentului României și Parlamentului European pentru începerea urmăririi penale împotriva a nouă foști miniștri, suspectați de fapte de corupție în dosarul l i cențelor M i c r o - soft și al altor achiziții IT, contracte care însumează peste un miliard de euro. Cei nouă foști miniștri sunt Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Șerban Mihăilescu, Dan Nica, Adriana Țicău, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu și Mihai Tănăsescu. Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a transmis procurorului general al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție referatul în vederea sesizării celor trei instituții cu scopul ridicării imunității celor nouă suspectați de comiterea, printre altele, a infracțiunilor de abuz în serviciu sau luare de mită.

Procurorii DNA spun că dețin probe potrivit cărora miniștrii Nica, Mihăilescu, Țicău, Athanasiu, Tănăsescu și Sandu și-au exercitat cu rea credință atribuțiile de serviciu, determinând încheierea contractului cadru de licențiere din 2004 în condiții oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft guvernului României, și implicit permițând plata unor comisioane către persoanele implicate.

Funeriu și Sandu sunt acuzați că au încălcat dispozițiile legale privind achizițiile publice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Favorizarea unei firme

Totodată, DNA susține în comunicatul remis ieri că există indicii că șase dintre suspecți, menționați anterior, au pretins și au primit sume de bani pentru a-și exercita în mod defectuos atribuțiile de serviciu și pentru a-și exercita influența asupra altor persoane în vederea favorizării firmei Fujitsu Siemens Computers în legătură cu încheierea și derularea contractului de licențiere Microsoft, la un preț cu cel puțin 40 % peste cel real.