Dieta care îți poate salva viața. Ce alimente trebuie să evităm
- Bianca Pislaru
- 18 august 2024, 19:04
Consumul unei diete antiinflamatorii cu cereale integrale, fructe și legume te poate ajuta. Alege acest tip de alimentație în locul unei diete inflamatorii axate pe carnea roșie și pe alimente ultra-procesate. În această categorie se regăsesc cerealele zaharoase, sucurile, cartofii prăjiți și înghețata.
Potrivit unui studiu, urmarea unei diete sănătoase antiinflamtorii a redus riscul de demență cu 31%. „Urmarea unei diete antiinflamatorii a fost legată de un risc mai scăzut de demență. Acest lucru este valabil chiar și în rândul persoanelor cu boli cardiometabolice", a declarat Dove. Acesta este doctorand la Centrul de Cercetare a Îmbătrânirii de la Karolinska Institutet din Solna, Suedia.
Dieta care îți poate salva viața
Studiul reflectă cercetările existente care arată o legătură între inflamația alimentară și sănătatea creierului. „Este foarte probabil ca o dietă de calitate superioară, mai puțin inflamatorie, să aibă un impact direct asupra mai multor căi legate de sănătatea creierului în timp", a declarat Katz. Acesta este fondatorul organizației non-profit True Health Initiative, o coaliție globală de experți dedicată medicinei stilului de viață bazată pe dovezi.
Ce este o dietă antiinflamatoare? Modul biologic exact în care alimentele influențează căile inflamatorii nu este încă pe deplin înțeles. Cu toate acestea, cercetătorii cred că dependența de alimente zaharoase, ultraprocesate și abundența de grăsimi saturate pot duce la inflamații. Aceste tipuri de produse sunt comune în dieta occidentală. La factori se adaugă poluarea, fumul de țigară, radiațiile, materialele plastice și pesticidele, care pot duce la activarea crescută a radicalilor liberi în organism.
Un studiu din noiembrie 2020 a constatat că persoanele care au consumat niveluri mai ridicate de carne roșie și carne procesată, cum ar fi șunca și cârnații, au avut un risc cu 28% mai mare de accident vascular cerebral. De asemenea, s-au confruntat cu un risc cu 46% mai mare de boli de inimă.
De ce alimente trebuie să te ferești
Inflamația este cauza unei varietăți de probleme, de la balonare la dureri articulare. Dacă persistă pe termen lung, duce la afecțiuni mai grave precum cancerul, bolile de inimă și Alzheimer. Dacă vă confruntați în mod constant cu inflamația, alimentele pe care le consumați pot fi de vină. Verificați dacă în dieta dumneavoastră există aceste alimente care cauzează inflamații.
Pâinea albă
Mulți oameni exagerează cu carbohidrații rafinați, cum ar fi pâinea albă, care pot adăuga multe calorii la dieta noastră. Prea multe calorii, în timp, duc la creșterea în greutate și la o varietate de boli cronice. Cum ar fi obezitatea și bolile de inimă, care toate declanșează inflamația.
Cartofi prăjiți
Consumul de cartofi prăjiți și alte alimente bogate în grăsimi saturate poate declanșa inflamația în țesutul adipos. Aceasta este un indicator al bolilor de inimă, și poate, de asemenea, agrava inflamația asociată artritei.
Suc acidulat
Zahărul adăugat este vinovatul care declanșează inflamația de la sucuri. Conform unui studiu publicat în American Society for Clinical Nutrition, s-a examinat modul de alimentație al femeilor. S-a constatat că femeile cu „markeri” inflamatori crescuți consumau mai multe băuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr, comparativ cu femeile care nu aveau aceste probleme. În concluzie, consumați în schimb apă minerală.
Dressing pentru salată
Dressing-urile pentru salată cumpărate de la magazin sunt făcute cu uleiuri precum cel de de floarea-soarelui și vegetal. Acestea sunt bogate în omega-6. Grăsimile omega-6 pot fi găsite în alimente și sunt necesare pentru creșterea și dezvoltarea normală. Cu toate acestea, excesul poate determina organismul să producă substanțe chimice inflamatorii. Ar fi mai bine să vă preparați propriul dressing pentru salată folosind ulei de măsline plin de omega-3.
Înghețată
Deși lactatele cu conținut complet de grăsimi se pot integra într-un regim alimentar sănătos, o cantitate prea mare poate avea efecte negative. Înghețata abundă în grăsimi saturate care blochează arterele și care sunt asociate cu inflamațiile.
Alcool
S-a demonstrat că băutura în exces, în mod regulat, provoacă inflamarea ficatului. Orientările dietetice din 2015 ale USDA recomandă maximum 1 pahar pe zi pentru femei și 2 pahare pe zi pentru bărbați. Dacă bei 3 sau 4 pahare de mai multe ori pe săptămână, este probabil o idee bună să reduci consumul, conform CNN .