Economistul Adrian Negrescu anticipează o scădere continuă a puterii de cumpărare a românilor în 2025. El a spus că anul 2025 va aduce o serie de măsuri economice în România, care vor afecta direct veniturile populației, iar inflația ridicată va forța mulți români să facă economii drastice, cum ar fi să mănânce covrigi.
Negrescu: Anul 2025 va fi anul covrigului
Din punct de vedere financiar, 2025 va fi anul în care mulți români vor consuma mai mulți covrigi decât oricând.
„Înghețarea salariilor și a pensiilor, a alocațiilor pentru copii și a celorlalte forme de susținere pentru cei vulnerabili - măsuri specifice unei țări din lumea a treia, nicidecum unei economii europene - vor face ca puterea de cumpărare a oamenilor să continue să scadă pe fondul inflației care se va menține, în acest an, peste 5%,” a afirmat Negrescu.
România, campioană la inflație
Economistul crede că România va continua să fie campioana europeană la inflație și că acest fenomen va avea un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi a oamenilor.
Negrescu subliniază că măsurile economice care au fost deja luate, cum ar fi plafonările la gaze, energie și alimente de bază, s-au dovedit ineficiente și nu vor aduce îmbunătățiri semnificative pentru oamenii din România.
„Nu mă aștept ca statul să facă ceva pozitiv pentru a susține puterea de cumpărare. Probabil va continua plafonările aberante la energie, gaze și alimentele de bază, măsuri care și-au dovedit ineficiența”, spune Negrescu.
Negrescu: Taxele vor continua să crească în România
Negrescu crede că taxele vor continua să crească în acest context economic dificil. El afirmă că autoritățile vor încerca să reducă deficitul bugetar prin măsuri fiscale mai dure.
„Vor continua să crească taxele. La asta s-au dovedit cei mai inventivi. După reintroducerea taxei pe stâlp, o aberație economică demnă de o țară bananieră, vor urma taxe mai mari pe muncă și pe consum,” a afirmat Negrescu.
În plus, economistul anticipează o creștere a TVA, precum și modificări în modul de impozitare a salariilor.
„De exemplu, de la IT-iști statul va aduna, lunar, un plus de 30 de milioane de euro, adică cam 300 de milioane pe an. Suma e infimă raportată la dimensiunea deficitului bugetar record, de peste 30 de miliarde de euro. Probabil și IT-iștii, în ritmul ăsta, vor ajunge la covrigi.”, a mai spus economistul.
Într-o economie sufocată de taxe, impozite, nepredictibilitate fiscală, scădere a consumului, a investițiilor și blocaj financiar, un singur sector va duce probabil la succes în 2025. cel al producției de covrigi”, a concluzionat Negrescu.