Evenimentul Zilei > International > Dictatorul din Venezuela pune la bătaie resursele țării pentru a primi vaccinuri anti-coronavirus
Dictatorul din Venezuela pune la bătaie resursele țării pentru a primi vaccinuri anti-coronavirus

Dictatorul din Venezuela pune la bătaie resursele țării pentru a primi vaccinuri anti-coronavirus

Nicolas Maduro, liderul de la Caracas, este dispus să ofere o prețioasă resursă pentru a primi doze din serul care protejează împotriva coronavirusului.

Venezuela vrea să înceapă o campanie de vaccinare în pandemia de coronavirus, iar președintele Nicolas Maduro a făcut o propunere indeită. El oferă petrol în schimbul dozelor de vaccinuri. Politicianul nu a oferit însă multe detalii despre cum ar funcționa acest troc.

Iporturile de ţiţei ale acestui stat membru al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au scăzut la cele mai reduse niveluri din ultimele decenii. Din momentul în care SUA au sancţionat compania petrolieră de stat a Venezuelei, în anul 2019. Suspendând astfel exporturile venezuelene către SUA şi descurajând mulţi alţi clienţi să cumpere petrol din această ţară.

Maduro vrea să de petrol pentru vaccinuri

Maduro a declarat că Venezuela încearcă să plătească vaccinurile din partea mecanismului COVAX al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) – mecanism ce oferă acces la vaccinuri pentru ţările sărace – atât prin fondurile venezuelene din alte ţări îngheţate din cauza sancţiunilor, cât şi prin transporturi de petrol, conform Agerpres.

„Venezuela are petroliere şi are clienţi care vor să cumpere petrolul nostru. Suntem deja pregătiţi pentru schema petrol în schimbul vaccinurilor, însă nu vom implora pe nimeni. A afirmat liderul de la Caracas.

Vor vaccinuri, dar nu serul produs de AstraZeneca

Venezuela a primit doze de vaccin de la aliaţii săi de tradiție, Rusia şi China. Guvernul şi opoziţia sunt în negocieri cu Organizaţia Panamericană pentru Sănătate (PAHO) în ceea ce privește accesul țării la vaccinuri livrate prin mecanismul COVAX. Dar guvernul de la Caracas a declarat săptămâna trecută că nu va accepta vaccinul AstraZeneca. Unul dintre principalele seruri livrate prin COVAX în America Latină. Din cauza controverselor născute în jurul acestui ser în ultima perioadă.

Venezuela este în degringoladă economică din 2013, anul în care Nicolas Maduro a preluat puterea. După moartea unui alt lider controversat, Hugo Chavez. Americanii îl consideră pe Maduro un dictator care a fraudat alegerile prezidenţiale din 2018 şi care a încălcat drepturile omului. Din cauza persecuţiilor declanşate contra opozanților.