Evenimentul Zilei > International > Petroliere iraniene, atacate de către serviciile de informații israeliene
Petroliere iraniene, atacate de către serviciile de informații israeliene

Petroliere iraniene, atacate de către serviciile de informații israeliene

Serviciile de informații israeliene ar fi încercat să limiteze activitatea Iranului îndreptată către sprijinirea Siriei, Libanului și a rebelilor din Yemen. The Wall Street Journal susține că guvernul israelian a decis să atace petroliere iraniene, care se presupunea că susțin finanțarea unor grupuri precum Hezbollah din Liban.

Serviciile de informații israeliene se află în spatele unei serii de atacuri misterioase care au avariat petroliere iraniene în ultimele 24 de luni, potrivit unui nou raport care citează surse din industria navală internațională. Raportul, care a apărut săptămâna trecută în The Wall Street Journal, citează o serie de „profesioniști în domeniul transporturilor” și „oficiali regionali”, dar nu îi numește, relatează IntelNews .

Israel a observat că vânzările de petrol ale Iranului susțin grupuri precum Hezbollah

Ziarul susține că guvernul israelian a decis să vizeze petrolierele iraniene după ce a ajuns la concluzia că Teheranul folosește veniturile din vânzările de petrol pentru a finanța grupuri precum Hezbollah din Liban și rebelii Houthi din Yemen. Majoritatea navelor avariate încercau să livreze petrol Siriei, încălcând o serie de sancțiuni internaționale împotriva Iranului, care sunt conduse de Statele Unite. Washingtonul pare să sprijine în liniște atacurile israeliene asupra navelor iraniene, potrivit The Wall Street Journal.

Serviciul secret israelian și armata israeliană sunt renumite pentru eficiența și promptitudinea lor și pentru implicarea totală în amenințările pe care le reprezintă Orientul Apropiat și Mijlociu.

Trei petroliere iraniene au suferit daune serioase, iar cel puțin 6 nave au fost lovite de Israel în 2020

Articolul citează un profesionist anonim din industria navală care susține că cel puțin trei petroliere iraniene au suferit daune serioase în urma atacurilor israeliene din 2019, în timp ce cel puțin alte șase nave iraniene au fost lovite de Israel în 2020. Toate cele nouă nave transportau petrol.

Nu există informații despre presupuse atacuri asupra petrolierelor iraniene în 2021, cu excepția unei nave iraniene care a fost vizată de un grup de scafandri care se presupune că a plantat o mină pe chila sa în luna februarie a acestui an. Niciuna dintre navele iraniene, care se presupune că au fost atacate de Israel, nu s-a scufundat ca urmare a acțiunii, a precizat The Wall Street Journal.

Cu toate acestea, toți au suferit daune semnificative și au fost forțați să se întoarcă în porturile iraniene. În consecință, capacitatea Iranului de a livra petrol Siriei a fost grav perturbată în ultimii doi ani, se afirmă în document.