Dezastru în România! Mâncați această carne cât mai puteți. Riscă să dispară de tot. Avertisment crunt

Dezastru în România! Mâncați această carne cât mai puteți. Riscă să dispară de tot.  Avertisment crunt sursa: arhivă EVZ

Fermierii români declară că vor dubla prețul de vânzare a cărnii de miel, dat fiind faptul că sunt nevoiți să plătească costuri mult mai mari pentru producție. Aceștia spun că marfa pe care nu reușesc să o vândă va fi trimisă în exteriorul țării, acolo unde nu se confruntă cu o lipsă a cererii. Mai mult, în situația în care nu vor mai reuși să-și acopere costurile, micii afaceriști români intenționează să comercializeze alte tipuri de carne, care au costuri de producție mai mici. Pentru fermierii locali, perspectiva vânzării de carne de vită, porc ori pui pare mult mai viabilă, fiind mai reduse la preț față de carnea de miel.

Situație grea pentru fermele românești, după ce inflația a lovit puternic, iar mai apoi s-a înregistrat o criză energetică de proporții, în întreaga Europă.

Fermierii spun că cererea este mai mare în exteriorul țării

Fermierii români declară că marfa pe care nu reușesc să o vândă va fi trimisă în exteriorul țării, acolo unde nu se confruntă cu o lipsă a cererii. Mai mult, în situația în care nu vor mai reuși să-și acopere costurile, micii afaceriști români intenționează să comercializeze alte tipuri de carne, care au costuri de producție mai mici, conform Rador.

Sărbătorile Pascale nu vor fi lipsite de carnea de miel în România, dar crescătorii anunță că prețul de achiziție va fi mult mai mare, raportat la anul precendent, mai exact, un kilogram de carne de miel va costa în jur de 40 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Situația economică actuală a dus la creșteri bruște de preț

Economia mondială se confruntă cu o criză fără precedent, dat fiind faptul că se înregistrează creșteri mari de prețuri. Furajele, carburantul, energia electrică ori tratamentele specifice, sunt pentru fermierii români necesități pe care nu și le mai pot asigura, astfel încât afacerile lor să nu fie îngenuncheate.

Proprietarii de animale declară că dacă vor comercializa carnea de miel în carcasă cu 40 de lei pe kilogram, respectiv 20-23 de lei per kilogram pentru animalele vii, riscă să rămână cu producția nevândută.

Totuși, fermierii români privesc spre exteriorul țării, acolo unde există cerere de carne de miel, dar și capital pentru a fi cumpărate cantități mari, iar un exemplu în acest sens sunt țările arabe, care sunt fruntașe în ceea ce privește cererile de carne de acest tip.

Pentru fermierii locali, perspectiva vânzării de carne de vită, porc ori pui pare mult mai viabilă, fiind mai reduse la preț față de carnea de miel.

Culturile agricole, în pericol

Prognozele descurajante ale meteorologilor îi fac pe agricultori să se gândească la scăderi masive de profit. Conform specialiștilor, lipsa de apă din sol ar trebui suplinită, altfel culturile agricole riscă să fie compromise.

Afacerile în domeniul agricol par sortite eșecului economic dacă luăm în calcul faptul că motorina s-a scumpit, ajungând la 7 lei pe litru. Nu doar combustibilul pentru utilajele agricole s-a mărit, ci și prețul îngrășămintelor, atât de necesare solurilor exploatate de fermieri.

Mai mult, nici vremea nu pare să țină cu agricultorii, căci ploile nu sunt suficiente, iar lipsa apei ar putea compromite total anul agricol.

Peste toate acestea, trebuie menționat că agricultorii nu sunt despăgubiți de stat pentru lipsa recoltei. Tot ce le-a mai rămas de făcut este să se unească, pentru a crea o voce comună.

Recoltele viitoare vor fi tot mai mici, de la un an la altul, și din pricina lipsei îngrășămintelor, care s-au scumpit.

Prețul ridicat la gaze a adus mai multe afaceri în pragul falimentului

Conducerea Azomureş a transmis că a fost nevoită să oprească producţia de îngrăşăminte. Fermierii își vor pierde locurile de muncă.

Prețul gazului a crescut considerabil într-un timp foarte scurt. Pe 6 decembrie, preţul gazelor livrate în ianuarie 2022 era de 90 Euro/MWh, iar pe 15 decembrie, acesta a ajuns la 132 Euro/MWh.

„Instalaţiile şi echipamentele de producţie a îngrăşămintelor au început să fie oprite pe platforma Azomureş(…) Spre comparaţie, pe 6 decembrie, preţul gazelor livrate în ianuarie 2022 era de 90 Euro/MWh, pe 15 decembrie, preţul pentru gazele livrate în ianuarie era de 132 Euro/MWh.

De remarcat, la nivel european preţul gazului a continuat să crească, dar în România creşterea a fost şi mai pronunţată, iar decalajul pentru utilizatorii industriali din România se adânceşte“, a spus conducerea Azomureș.