Nenorocirea care loveşte crunt România! Culturile agricole, în pericol. Pierderi masive ale fermierilor

Nenorocirea care loveşte crunt România! Culturile agricole, în pericol. Pierderi masive ale fermierilor Sursa foto: Arhiva EVZ

Prognozele descurajante ale meteorologilor îi fac pe agricultori să se gândească la scăderi masive de profit. Conform specialiștilor, lipsa de apă din sol ar trebui suplinită, altfel culturile agricole riscă să fie compromise.

Afacerile în domeniul agricol par sortite eșecului economic dacă luăm în calcul faptul că motorina s-a scumpit, ajungând la 7 lei pe litru. Nu doar combustibilul pentru utilajele agricole s-a mărit, ci și prețul îngrășămintelor, atât de necesare solurilor exploatate de fermieri.

Mai mult, nici vremea nu pare să țină cu agricultorii, căci ploile nu sunt suficiente, iar lipsa apei ar putea compromite total anul agricol.

Peste toate acestea, trebuie menționat că agricultorii nu sunt despăgubiți de stat pentru lipsa recoltei. Tot ce le-a mai rămas de făcut este să se unească, pentru a crea o voce comună.

Ne puteți urmări și pe Google News

Recoltele viitoare vor fi tot mai mici, de la un an la altul, și din pricina lipsei îngrășămintelor, care s-au scumpit.

Prețul ridicat la gaze a adus mai multe afaceri în pragul falimentului

Conducerea Azomureş a transmis că a fost nevoită să oprească producţia de îngrăşăminte. Fermierii își vor pierde locurile de muncă.

Prețul gazului a crescut considerabil într-un timp foarte scurt. Pe 6 decembrie, preţul gazelor livrate în ianuarie 2022 era de 90 Euro/MWh, iar pe 15 decembrie, acesta a ajuns la 132 Euro/MWh.

“Instalaţiile şi echipamentele de producţie a îngrăşămintelor au început să fie oprite pe platforma Azomureş(…) Spre comparaţie, pe 6 decembrie, preţul gazelor livrate în ianuarie 2022 era de 90 Euro/MWh, pe 15 decembrie, preţul pentru gazele livrate în ianuarie era de 132 Euro/MWh.

De remarcat, la nivel european preţul gazului a continuat să crească, dar în România creşterea a fost şi mai pronunţată, iar decalajul pentru utilizatorii industriali din România se adânceşte“, a spus conducerea Azomureș.

Compania nu își permite să vândă îngrășăminte la prețuri mici

Azomureşul a declarat că nu își poate permite să vândă îngrăşăminte la preţuri mici distribuitorilor şi fermierilor. Aceștia sunt nevoiți să înțeleagă actuala situație sau să refuze orice fel de ofertă.

“Combinarea acestor efecte pe piaţa românească înseamnă că preţul îngrăşămintelor româneşti ar fi printre cele mai ridicate din Europa dacă costurile locale ale materiei prime principale, gazele naturale, ar fi transferate complet asupra produsului final. Este imposibil ca fermierii români să accepte astfel de preţuri şi, prin urmare, este imposibil ca Azomureş să opereze cu astfel de costuri“, a declarat CEO Azomureş, Harri Kiiski, conform ProTV.

Conducerea Azomureş a declarat că instalaţiile de producţie de pe platformă se închid total până se va schimba ceva. Aceștia au mărturisit că nu își mai permit să le țină deschise.