O legendară gimnastă ungară s-a stins din viaţă la 103 ani. Era cea mai în vârstă campioană olimpică
- Emanuel Nițulescu
- 2 ianuarie 2025, 16:15
Agnes Keleti, una dintre cele mai emblematice figuri ale gimnasticii mondiale şi cea mai vârstnică campioană olimpică, a încetat din viaţă joi, la venerabila vârstă de 103 ani. Fosta gimnastă s-a stins într-un spital din Budapesta, unde fusese internată din cauza unei pneumonii, conform informaţiilor oferite de ataşatul său de presă, Tamas Roth, citat de AFP.
Obstacolele regimurilor totalitare
Născută pe 9 ianuarie 1921, Agnes Keleti a câştigat de-a lungul carierei sale zece medalii olimpice, dintre care cinci de aur, performanţe realizate la Jocurile Olimpice de la Helsinki (1952) şi Melbourne (1956). Remarcabil este faptul că toate aceste succese au venit după vârsta de 30 de ani, o raritate în lumea gimnasticii, arată Reuters.
Drumul său către glorie a fost însă presărat cu greutăţi. Născută Agnes Klein într-o familie evreiască din Budapesta, cariera sa sportivă a fost iniţial oprită de legislaţia antisemită impusă în Ungaria în anii '40. După ocupaţia nazistă, Keleti a evitat deportarea folosind documente false şi adoptând identitatea unei tinere creştine. Familia sa nu a avut însă acelaşi noroc: tatăl său şi mai mulţi membri apropiaţi au pierit la Auschwitz.
După război, Agnes Keleti şi-a reluat cariera sportivă, devenind un simbol al rezistenţei şi excelenţei. După revolta anti-sovietică eşuată din 1956, ea a ales să nu se întoarcă în Ungaria, stabilindu-se în Israel. S-a întors definitiv în ţara natală abia în 2015.
Agnes Keleti: „Am făcut sport pentru a descoperi lumea”
„Am făcut sport nu doar pentru sănătate, ci şi pentru a descoperi lumea”, spunea Agnes Keleti în 2016. Această filozofie a vieţii a definit atât cariera sa sportivă, cât şi existenţa sa tumultuoasă.
Agnes Keleti rămâne o sursă de inspiraţie, nu doar pentru performanţele sale excepţionale, ci şi pentru curajul şi rezistenţa de care a dat dovadă în faţa adversităţilor istoriei.