Oksana Șușovitina a mai fost la șapte olipiade în cariera ei sportivă. A câștigat aurul pentru Uniunea Sovietică, argintul pentru Germania, dar vrea o medalie și pentru țara sa natală, Uzbekistan. Oksana continuă să se lupte și să strângă bani pentru a-şi ține în viață copilul diagnosticat acum 17 ani cu leucemie.

”Am concurat la 7 Jocuri Olimpice, am câştigat aur pentru Uniunea Sovietică, argint pentru Germania, dar nu am adus una şi pentru Uzbekistan. Acesta este visul meu”, a declarat Oksana Șușovitina după JO de la Rio, în 2016.

Sportiva de 44 de ani are în palmares 12 medalii mondiale, 2 medalii olimpice, una de aur şi una de argint, 4 medalii europene. Toate câștigurile obținute din premii le-a cheltuit pe tratamentele menite să îi țină fiul în viață. Acesta are 20 de ani și de la 3 se luptă cu boala.

Totul a început la scurt timp după  ce fiul gimnastei a primit cumplitul diagnostic. Doi antrenori din Germania au chemat-o pe Oksana să concureze pentru clubul lor. Sportiva s-a mutat la  Köln, iar cu banii obţinuţi din premiile concursurilor la care participa îi plătea tratamentul băiatului.

Nemții au strâns și donaţii pentru copilul Oksanei, Oksana şi-a luat cetăţenia germană și le-a cucerit nemților o medalie la Olimpiadă, două la Mondiale şi patru la Europene.

Oksana Șușovitina a câştigat medalii cu patru ţări. Prima Olimpiadă la care a participat a fost în 1992, la Barcelona. Avea doar 17 ani atunci și a cucerit aurul cu echipa Comunităţii Statelor Independente (CSI). La 16 ani, concurase şi pentru Uniunea Sovietică, la Campionatele Mondiale din 1991, unde a câştigat aurul cu echipa şi la sol.

În 2008, la Beijing, a obţinut argintul la sărituri pentru Germania. Pentru Uzbekistan, țara sa natală, tot la sărituri, a luat medalii la Campionate Mondiale şi Europene, dar niciuna la Olimpiadă.

Sursa: Digisport

Foto: Joern Pollex / Bongarts / Getty Images